Hrana kao lek
Nestašica rafinisanog suncokretovog zejtina na rafovima naših prodavnica odlična je prilika da probate neka druga, nerafinisana ulja. Pored toga što ćete "obradovati" srce i druge organe, osećaćete se odlično!
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje je najbogatiji izvor takozvanog srednjeg lanca masnih kiselina (MCFA). One regulišu varenje, pomažu iskorišćavanje masti i snabdevaju organizam energijom. Kokosovo ulje bogato je zdravim zasićenim mastima i antioksidansima.
Pospešuje rad mozga, jača imunitet i omogućava pravilan rad štitaste žlezde. Vrlo je stabilno i zahvaljujući tome odlično je za kuvanje. Mnogi ljudi svakodnevno uzimaju po kašičicu nerafiniranog ekstradevičanskog kokosovog ulja, jer njegov ključni sastojak, laurinska kiselina, ima snažno protivgljivično, protivvirusno i protivbakterijsko dejstvo.
Palmino ulje
Palmino ulje vrlo je kvalitetno, stabilno i bogato vitaminima E i A. Kao i kokosovo ulje, odlično je za pripremu kuvane i pržene hrane. Palmino ulje jedino je koje ima savršen odnos tokoferola i tokotrienola, dva oblika E vitamina. Takođe, u njemu je 13 puta više vitamina A nego u šargarepi, što ga čini jednim od najboljih izvora ovog vitamina.
Ulje avokadaIako nepoznato na ovim prostorima, ulje avokada sve više dobija na značaju kao snažno sredstvo u borbi protiv slobodnih radikala. Štiti ćelije od oštećenja i kvalitetnije je od ulja napravljenog od suncokreta, uljane repice, soje, kukuruza i kikirikija. Antioksidansi u ulju avokada poseduju sposobnost prodiranja u ćeliju i na taj način je štite od bolesti uzrokovanih oksidacijom.
Maslinovo ulje
Izuzetno je zdravo za srce. Ekstradevičansko maslinovo ulje jedan je od glavnih sastojaka mediteranske ishrane. Bogato je mononezasićenim mastima i lipoproteinima velike gustine (HDL), koji pomažu smanjenju nivoa holesterola u krvi. Zahvaljujući raznim vitaminima, hranljivim sastojcima i antioksidansima, štiti od srčanih bolesti, poboljšava varenje, štiti od čira na želucu i gastritisa i sprečava nastanak žučnog kamenca.
Susamovo ulje
Popularno je u azijskoj kuhinji. Izuzetno je zdravo jer snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Bogato je gvožđem, kalcijumom i magnezijumom i polinezasićenim mastima, koje pomažu pravilnoj apsorpciji masti.Izoštrava um, jača zube i kosti, koži daje zdrav izgled. Pomaže u borbi protiv dijabetesa, sprečava upalu desni i pojavu zubnih naslaga, štiti bubrege i odlično je sredstvo u borbi protiv depresije.
VUČIĆ ODRŽAO SASTANAK SA VOJNIM VRHOM I ŠEFOVIMA SLUŽBI: Srbija mora biti sposobna da zaštiti svoj narod od svakog agresora! (FOTO)