Nerafinisano maslinovo, kokosovo, palmino i susamovo ulje odlična su zamena za rafinisani zejtin

Nestašica rafinisanog suncokretovog zejtina na rafovima naših prodavnica odlična je prilika da probate neka druga, nerafinisana ulja. Pored toga što ćete "obradovati" srce i druge organe, osećaćete se odlično!

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je najbogatiji izvor takozvanog srednjeg lanca masnih kiselina (MCFA). One regulišu varenje, pomažu iskorišćavanje masti i snabdevaju organizam energijom. Kokosovo ulje bogato je zdravim zasićenim mastima i antioksidansima.

Pospešuje rad mozga, jača imunitet i omogućava pravilan rad štitaste žlezde. Vrlo je stabilno i zahvaljujući tome odlično je za kuvanje. Mnogi ljudi svakodnevno uzimaju po kašičicu nerafiniranog ekstradevičanskog kokosovog ulja, jer njegov ključni sastojak, laurinska kiselina, ima snažno protivgljivično, protivvirusno i protivbakterijsko dejstvo.

Palmino ulje

Palmino ulje vrlo je kvalitetno, stabilno i bogato vitaminima E i A. Kao i kokosovo ulje, odlično je za pripremu kuvane i pržene hrane. Palmino ulje jedino je koje ima savršen odnos tokoferola i tokotrienola, dva oblika E vitamina. Takođe, u njemu je 13 puta više vitamina A nego u šargarepi, što ga čini jednim od najboljih izvora ovog vitamina.

Ulje avokadaIako nepoznato na ovim prostorima, ulje avokada sve više dobija na značaju kao snažno sredstvo u borbi protiv slobodnih radikala. Štiti ćelije od oštećenja i kvalitetnije je od ulja napravljenog od suncokreta, uljane repice, soje, kukuruza i kikirikija. Antioksidansi u ulju avokada poseduju sposobnost prodiranja u ćeliju i na taj način je štite od bolesti uzrokovanih oksidacijom.

Maslinovo ulje

Izuzetno je zdravo za srce. Ekstradevičansko maslinovo ulje jedan je od glavnih sastojaka mediteranske ishrane. Bogato je mononezasićenim mastima i lipoproteinima velike gustine (HDL), koji pomažu smanjenju nivoa holesterola u krvi. Zahvaljujući raznim vitaminima, hranljivim sastojcima i antioksidansima, štiti od srčanih bolesti, poboljšava varenje, štiti od čira na želucu i gastritisa i sprečava nastanak žučnog kamenca.

Susamovo ulje

Popularno je u azijskoj kuhinji. Izuzetno je zdravo jer snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Bogato je gvožđem, kalcijumom i magnezijumom i polinezasićenim mastima, koje pomažu pravilnoj apsorpciji masti.Izoštrava um, jača zube i kosti, koži daje zdrav izgled. Pomaže u borbi protiv dijabetesa, sprečava upalu desni i pojavu zubnih naslaga, štiti bubrege i odlično je sredstvo u borbi protiv depresije.