MNOGI SRBI NA VASKRS RADE STVAR KOJU NE BI TREBALO: Sveštenik otkriva kako se pravilno slavi, a ovako to izgleda u njegovom domu
Foto: Facebook/Simeon Vasic

TRADICIJA

MNOGI SRBI NA VASKRS RADE STVAR KOJU NE BI TREBALO: Sveštenik otkriva kako se pravilno slavi, a ovako to izgleda u njegovom domu

Život -

Danas je Vaskrs, dan kada pravoslavni vernici slave vaskrnuće Isusa Hrista. Postoje mnoge crkvene smernice u vezi sa obeležavanjem ovog velikog hrišćanskog praznika koji su se u narodu izmenili, a jerej Simeon Vasić iz Kačareva otkrio je kako se u porodici sveštenika obelažava ovaj sveti dan i kako bi pravilno trebalo da ga provedu i svi vernici.

U domu jereja Simeona Vasića, sveštenika pravoslavne Crkve Ćirila i Metodija, Vaskrs se slavi isto kao i u većini domova pravoslavih vernika. Jedina razlika je u tome što vaskršnje jutro podređuje služenju liturgije u crkvi, dok podne provodi za svečanom trpezom sa svojom porodicom – suprugom Dijanom, ćerkicom Jefimijom i sinom Lazarom, s kojima ostaje do kraja dana jer je Vaskrs porodični praznik.

On je pojasnio da nema velike razlike u obeležavanju praznika u svešteničkoj i bilo kojoj drugoj pravoslavnoj kući.

Ipak, na Vaskrs, što mnogi Srbi rade, ne bi trebalo ići u goste, već ga provesti u krugu porodice, a tek drugog dana obići rodbinu, kumove i bliske prijatelje.

Vaskrs slavimo kao i svi drugi vernici

– Svi običaji važe za sve, samo je sveštenička porodica u drugoj situaciji zbog toga što sveštenik prvo obavlja zaduženja u crkvi. To je šira porodica u crkvi, parohijani, a kad obavim sve što imam u crkvi, onda obavljam svoj porodični deo u kući – navodi na početku jerej Simeon Vasić.

U crkvi služi vernicima, a kada dođe kući, čekaju ga obaveze koje sleduju svakog domaćina i svaku porodicu koja po crkvenom učenju obeležava praznik posvećen vaskrsenju Isusa Hrista.

– Običaj je da se, kada ljudi dođu kući iz crkve posle liturgije, pročita tropar Vaskrsa, okadi trpeza, što obično domaćin uradi. U našoj kući konkretno ja i kao domaćin, i kao sveštenik. Onda se kucamo jajima, pozdravljamo se međusobno "Hristos Vaskrse", "Vaistinu Vaskrse", pa pojedemo jaje. Redom dalje ide ručak, kako je spremljeno – nastavlja.

Uskrs, ofarbana jaja, jaja, uškršnje jaje, uskršnja jaja, Vaskrs
foto: Stefan Stojanović/ Mondo

Kraljica praznične trpeze, po nepisanom pravilu u duhovnim knjigama i viševekovnim narodnim običajima, jeste prasetina. I za to postoji razlog, priča jerej Simeon.

– Zbog veličine praznika u našem narodu je običaj da se sprema pečenje. Bilo je siromašnijih krajeva, pa se onda za velike praznike, kao što su Božić i Vaskrs, ostavljalo ono najbolje što je postojalo u kući. Sam patrijarh Pavle, iako nije jeo meso, na ovaj praznik je uzimao makar malo da ispoštuje praznik.

Prva jaja su obavezno crvena

Ipak, pre i pored pečenja postoji mnoštvo drugih jela koje domaćica priprema za predjelo i desert. Kao i svaka domaćica, na Veliki petak ofarba jaja i za kuću i za crkvu, a prva su obavezno u crvenoj boji.

čuvarkuća, uskršnja jaja
foto: Shutterstock

– Uglavnom kuvamo domaću supu sa piletinom. To meso koje kuvamo služimo uz kuvani krompir, odnosno kuvano povrće iz supe. Kuvamo sos, koji se ovde u Banatu zove crveni ili beli sos. Crveni uglavnom bude od paradajza ili višanja, a beli od belog luka ili mirođije. Posle toga ide pečenje i salata i na kraju nešto slatko – priča za Blic ženu Dijana Vasić.

Kako se Lazareva subota, odnosno Vrbica, kako je mnogi u narodu zovu, smatra praznikom dece, i sam dan Hristovog vaskrsenja je delom podređen upravo najmlađima da bi od ranih godina osetili radost i važnost velikih praznika.

– Ja sam zadužena za kuću. Jedno nedelju dana pre Vaskrsa volim da okitim kuću, da ukrasim, da sve bude sređeno i u duhu praznika. Zatim Lazaru i Jefimiji po travnjaku dvorišta rano ujutru sakrijem poklončiće, jaje i slatkiše, koje oni kasnije traže – navodi Dijana, dok njen suprug Simeon dodaje da je ovo običaj ponikao iz naroda kako bi se deca obradovala i zapamtila praznik.

Uskršnja dekoracija
foto: Shutterstock

Drugog dana obilazimo roditelje

Vaskrs je dan koji treba da provedemo sa porodicom. Sveti spisi ne nalažu da se tog dana posećujemo sa daljom rodbinom, prijateljima ili kumovima, ali u tome, ipak, ne postoji ništa loše i pogrešno što bi moglo da se kosi sa učenjima crkve. A sve što se sa njenim učenjima ne sukobavlja, crkva priznaje i poštuje. Jerej Simeon i Dijana ovaj veliki praznik posvećuju i podređuju svojim naslednicima, a drugog dana obilaze svoje roditelje.

– Drugi dan Vaskrsa obično odlazimo kod mojih roditelja na ručak, pošto je i moj otac sveštenik, pa mi odlazimo kao mlađi. Srećom, sada nam se i braća i sestre udaju, pa smo mi kao najstariji u porodici od braće i sestara počeli polako da uvodimo tu praksu da kasnije oni dolaze kod nas drugog dana Vaskrsa ili Božića – pojasnili su otac Simeon i Dijana.

Uskršnja dekoracija
foto: Shutterstock

Popadija dodaje da se nije promenilo mnogo toga u načinu obeležavanja Vaskrsa pre i nakon udaje za sveštenika zbog toga što je njena porodica redovno išla u crkvu, pričešćivala se, slavila po tome kako vera nalaže i da je jedina stvar koja je sada drugačija to što je i ona majka, pa gleda da praznik što više približi Jefimiji i Lazaru.

Jerej Simeon je odgovorio i na pitanje da li bi deca trebalo da poste ili ne i kada je već greh omrsiti se na dane koji se po crkvenom kalendaru žive u znaku velikog posta.

Deca do sedme godine ne treba da poste jer po njihovim godinama i uzrastu oni ne znaju da razlikuju šta je dobro, a šta je zlo. Smatra se da su bezazleni i ne treba da poste. Jedino pred samo pričešće, sat i po do dva, ništa ne treba da jedu i piju da bi mogli da se pričeste. Posle sedme godine se polako uvode u post – rekao je na kraju otac Simeon i dodao da nema specifičnosti kada su u pitanju običaji u Kačarevu, iako je selo davno kolonizovano stanovnicima iz različitih krajeva zemlje.

(Kurir.rs/ Blic žena/ L. S)

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track