URADILA SAM DNK TEST I OTKRILA DA 12 GODINA GAJIM TUĐE DETE: Kad sam saznala kako se desila GREŠKA, nisam mogla da progovorim
Foto: printscreen

ŠOK

URADILA SAM DNK TEST I OTKRILA DA 12 GODINA GAJIM TUĐE DETE: Kad sam saznala kako se desila GREŠKA, nisam mogla da progovorim

Život -

Kada su 47-godišnja Dona Džonson iz Solt Lejk Sitija u SAD i njena porodica radili DNK testove, nisu mogli ni da zamisle kakav će ih šok dočekati kada dobiju rezultate. Rezultati su pokazali da je njen suprug, Vaner, otac njihovog najstarijeg sina, dok otac najmlađeg nije bio poznat.

"Očajnički sam pokušavala da razumem šta se događa i kako je to moguće, tada sam shvatila da je sigurno došlo do zabune u klinici gde smo imali vantelesnu oplodnju", rekla je Dona za The Sun.

Svog supruga je Dona upoznala još u srednjoj školi. Venčali su se 2003. godine i dobili sina, Vanera Džuniora, koji sada ima 18 godina. Jedva su čekali da dobiju još jedno dete, ali kod Vanera su se pojavili problemi s bruhom i operacija je uzrokovala štetu koja je značila da nisu mogli da začnu dete prirodnim putem. U martu 2007. imali su prvu rundu vantelesne oplodnje koristeći Donine jajne ćelije i Vanerovu spermu. Nije uspelo, ali tog leta su pokušali ponovo i uspelo je.

Dona Džonson
foto: Printscreen YouTube

"Kad se naš sin Tim rodio u avgustu 2008. godine, činilo se kao čudo. Kao i mnoga braća i sestre, dečaci su bili drugačiji", rekla je Dona. Vaner Džunior je imao tatine plave oči i svetlu kosu, dok je Tim imao maminu tamnu kosu i bio je sportski nastrojen. "Bili smo srećna porodica i Vaner je obožavao oba dečaka", nastavlja Dona. Jednog dana, kad su deca porasla, iz zabave su odlučili da urade DNK test kako bi saznali više o svom nasleđu. Šest nedelja kasnije, u avgustu 2019, dobili su rezultate i počeli da se pitaju ko je Timov biološki otac i može li Tim da im bude oduzet.

Kontaktirali su advokata koji ih je uverio da će ostati Timovi zakoniti roditelji, što je bilo veliko olakšanje. Ali, Dona je s mukom gledala kako se Vaner pomirio s činjenicom da Tim biološki nije njegov: "Nije bio ništa drugačiji u njegovoj blizini, ali mogla sam da kažem da je bio u šoku. Utonula sam u depresiju i bilo mi je teško da se fokusiram na posao učiteljice". Uz pomoć savetnika, odlučili su da Timu, koji je tada imao 12 godina, kažu istinu, smatrajući da bi bilo gore da je sazna kao odrasla osoba.

U oktobru 2020. Vaner je odveo Tima na sladoled kako bi mu objasnio novonastalu situaciju. "Kad su se vratili, zagrlila sam našeg sina, govoreći mu koliko ga volimo. Bio je vrlo tih i rekao je da voli i on nas", kaže Dona. Kasnije joj je Vaner rekao da je Timu, kad je saopštio vest, trebalo nekoliko sekundi da je obradi, a zatim je rekao: "Stvarno? Voleo bih da znam kako bih izgledao s tvojim genima". Tim je to podneo s takvom zrelošću, kao i Vaner Džunior, koji je rekao da mu je Tim još uvek brat.

Dona Džonson
foto: printscreen

Nekoliko nedelja kasnije, Tim je rekao da želi da pronađu njegovog biološkog oca. Roditelji su poštovali njegovu odluku, ali su bili zabrinuti šta bi moglo da se dogodi. Koristeći drugi DNK test, pronašli su ženu za koju su mislili da je Timova biološka tetka. Više kopanja otkrilo je blog koji je napisao njen brat, čovek po imenu Devin Mekneil, koji je živeo u Koloradu. Videli su da je oženjen i ima decu. Pronašli su Devinov broj na internetu i znali su da će im ovaj poziv promeniti živote. Ali, to je ono što je Tim želeo, pa je u martu 2021. Vaner nazvao broj.

Nakon toga, Vaner je rekao da je 47-godišnji Devin, bio razumljivo skeptičan, ali je pristao da uradi DNK test. Dva dana kasnije, svi su razgovarali na FaceTimeu. Donina napetost je bila ogromna, ali Devin i njegova 46-godišnja supruga Keli bili su vrlo ljubazni, prihvatajući da od njih ništa ne potražuju. "Ne bi bilo bitke za starateljstvo, jer smo svi verovali da je Vaner Timov otac. Samo smo hteli da shvatimo kako se to dogodilo i šta učiniti", govori Dona, "Shvatili smo da smo bili u istoj klinici za vantelesnu oplodnju na isti dan, pre 14 godina. Otišla sam na vađenje jajne ćelije, a Keli na implantaciju embriona za svog najstarijeg sina Talona".

Dona Džonson, Vaner Džonson
foto: Printscreen/Facebook

DNK testovi potvrdili su da je Devin Timov otac kao i Talonov - uzorci sperme nisu bili zamenjeni; umesto toga, Devinov je nekako korišćen za oboje. Tim je bio uzbuđen kad su mu rekli da su pronašli Devina, a njih dvojica su se sreli u junu 2021. u parku blizu njihove kuće. "Pokušala sam da se što više smirim dok smo nas četvoro pozdravljali Devina, Keli i njihovu decu, Talona (15), Pakstona (10) i Londin (8)", priznaje Dona, "Grliti neznanca s kojim sam napravila dete bilo je nestvarno, ali deo moje teskobe nestao je kad su deca počela da se igraju".

Kad je Tim otišao da postavi Devinu pitanja koja je pripremio poput koliko je bio visok u njegovim godinama, a Dona videla koliko se dobro slažu, konačno je mogla da se opusti: "Bilo je čudno videti ih zajedno, ali nekako dobro". Videla je mnogo sličnosti u njihovim manirima i interesovanjima – više nego u tome kako su izgledali. Nekoliko sati kasnije, Vaner je pitao Tima želi li fotografiju s Devinom, a Tim je odgovorio da bi voleo sliku s obojicom očeva. "Skoro sam zaplakala u tom trenutku. Ako je on s tim mogao briljantno da se nosi, mogu i ja", rekla je Dona.

Dona Džonson, Vener Džonson
foto: Printscreen/Facebook/Donna Belliston Johnson

Uz redovne poruke, pozive i video-četove, ponovo su se susreli s Devinom, Keli i njihovom decom u novembru 2021, a prošlog leta su ih posetili u Koloradu. Vansudski su se nagodili s klinikom 2022. "Još uvek ne znamo kako se to dogodilo i frustrirajuće je što industrija ne štiti porodice kojima služi na pravi način. Keli i Devin su divni ljudi. Osećaju se kao produžetak naše porodice - nema tajni ni srama, samo dve porodice koje se suočavaju s problemima s ljubavlju i prijateljstvom", objašnjava Dona.

Keli je rekla: "Videti Donu na FaceTimeu bilo je nadrealno. Dok smo razgovarali, stalno sam razmišljala: Ova žena, koju nikad nisam upoznala, rodila je dete od mog muža! Kad su testovi pokazali da je Devin Talonov otac, olakšanje je bilo ogromno. Ali, posledice onoga što se dogodilo Džonsonovima bile su ogromne. Uprkos našem šoku, Devin i ja smo pokušali da ostanemo mirni. Reći deci bilo je teško, ali su to prihvatili – čak su mislili da je uzbudljivo. Devin je sve rešavao sa saosećanjem i brigom, a oboje smo radili s Donom i Vanerom kako bismo pomogli Timu da se poveže s Talonom, Pakstonom i Londinom. Bilo je trenutaka koji su me iznenadili, kao kad sam prvi put čula našu decu kako govore da imaju troje braće i sestara, a ne dvoje, ali sam shvatila da mogu da prihvate teške stvari i pretvore potencijalno negativno u predivno pozitivno. Moja porodica je jača nego ikad – a sada se to odnosi i na Džonsonove'.

(Kurir.rs/ The Sun/ Vecernji.hr/ L. S)

Bonus video:

02:31

ISPOVEST MAJKE UKRADENE BEBE ZA KURIR: Rekli su mi da je umrla, tražila sam DNK, a doktorka mi je OŠTRO rekla: ŠTA ĆE VAM?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track