OVO IME ZA DEVOJČICE JE NAJPOPULARNIJE NA SVETU: U SRBIJI ga roditelji sve češće biraju za ćerkice, a ima MOĆNO ZNAČENJE!
Najpopularnije žensko ime, Foto: Shutterstock

Da li je i vaš izbor?

OVO IME ZA DEVOJČICE JE NAJPOPULARNIJE NA SVETU: U SRBIJI ga roditelji sve češće biraju za ćerkice, a ima MOĆNO ZNAČENJE!

Život -

Dok iščekuju rođenje deteta, roditelji imaju i one slatke muke biranja imena. Sudeći prema novom trendu, većina mama i tata širom sveta isto razmišlja te je izbor za ćerkice spao na jedno ime.

Sofija je najpopularnije ime za devojčice
Sofija je najpopularnije ime za devojčicefoto: Shutterstock

Amerikanka Laura Vatenberg, koja se bavi izučavanjem imena, analizom je došla do zaključka da se je Sofija toliko rasprostanjeno ime širom sveta. Dobijale su ga devojčice rođene u Meksiku, Italiji, Rusiji...Ovo ime često je i u Srbiji, te je u poslednje vreme veoma zastupljeno da se daje novorođenim devojčicama.

Dok iščekuju rođenje bebe, roditelji biraju ime
Dok iščekuju rođenje bebe, roditelji biraju imefoto: Shutterstock

"Zapanjujuće je da na toliko različitih jezika i u toliko različitih kultura jedno ime zvuči isto. To sigurno govori nešto o načinu na koji se kultura danas prenosi“, kaže Vatenberg.

Značenje imena Sofija

Ime Sofije potiče iz drevne grčke "sophie", što znači "mudrost". Ime je bilo veoma često u Vizantiji, odakle je došlo u Rusiju uz usvajanje pravoslavlja.

Sofija mučenica je propovedala hrišćanstvo i imala je tri ćerke Ljubav, Veru i Nadu, imena po uzoru na reči koje je Isus širio. Car je tražio od nje da prinese žrtvu paganskim bogovima i ona je to odbila. Mučio je na najsvirepije načine njene ćerke i potom ih ubio. Sahranila ih je i plakala na njihovom grobu tri dana gde i sama na kraju skončala. Sveta Sofija se obeležava na dva datuma u pravoslavnoj crkvi se obeležava 30.09 dok se u rimokatoličkoj crkvi obeležava 17.09.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

03:21

NEMANJA JE PRE PET GODINA DOVEO ŽENU I DETE U GORNJI MILANOVAC! Ičen ne skida osmeh sa lica: Ovo je rekla za život u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track