ANJA JE ROĐENA SA DVE VAGINE I IMALA JE 25 OPERACIJA: Zbog retkog poremećaja preživela agoniju, svi joj postavljaju JEDNO PITANJE
Foto: Printscreen/TikTok/anjachristoffersen

ispovest

ANJA JE ROĐENA SA DVE VAGINE I IMALA JE 25 OPERACIJA: Zbog retkog poremećaja preživela agoniju, svi joj postavljaju JEDNO PITANJE

Život -

Anja Kristofersen (25) privlači mnogo pažnje na društvenim mrežama, naročito nakon što je sa korisnicima Tik Toka podelila svoju neobičnu priču, koja je mnoge začudila, ali i zaintrigirala da je bliže upoznaju.

Ova devojka izdvaja se zbog toga što ima dve vagine. Reč je o urođenom stanju u kom se urinarni, genitalni i digestivni trakt spajaju, ostavljajući je sa jednim otvorom u karlici umesto sa tri.

Otvoreno o svom stanju

@anjachristoffersen What’s the strangest thing that you were born without? I’ll start… #rarediseaseawareness #disability #vacterl #fyp ♬ The Journey - Sol Rising

Zbog ovog urođenog deformiteta, koji pogađa jednu od 50.000 devojčica Anja umesto jednog ima dva vaginalna kanala, kao i sa dva grlića materice, uprkos jedinstvenom otvoru.

Anja je odlučila da o svom neobičnom stanju otvoreno govori, ali i da odgovori na sva pitanja koje ljude zanimaju, poput toga kako izgleda njen seksualni odnos, da li ima duple menstruacije, kao i mnoga druga pitanja.

Veliki zdravstveni problemi

Devojka je morala da se suoči sa raznim posledicama, a možda najveći izazov predstavljale su brojne operacije, kojima se podrvgla - njih 25. Godinama se bori sa inkontinencijom, infekcijama urinarnog trakta i upalom pluća.

- Odrasla sam s verovanjem da mogu da postignem sve što zamislim, uprkos mom urođenom stanju - rekla je ona, dodajući da su joj baka i majka rekle da bolest ne definiše njenu ličnost.

@anjachristoffersen Explaining another part of my medical condition/disability VACTERL, that required surgery at 5 hours old 🤍 #raredisease #gastroparesis #vacterl #invisibledisability #invisibleillness #fyp ♬ A Gentle Sunlight - James Quinn

Anjina prva operacija izvršena je gotovo odmah nakon rođenja, kada su lekari izveli kolostomiju i vezikostomiju kako bi stvorili otvore u abdominalnom zidu za prolaz stolice i urina.

U sedmom mesecu života, lekari su operisali njenu karlicu, praveći rez sve do kičme radi razdvajanja tri trakta i stvaranja standardna tri otvora.

Od tada je imala još 24 dodatne operacije, uključujući one za rekonstrukciju karlice i rešavanje abdominalnih problema.

- Kada sam bila mlađa, često sam bila u bolnici zbog infekcija grudnog koša i urinarnih infekcija, hronične zatvorenosti jer nemam prirodne kontrakcije creva, dodatnih medicinskih pregleda, tretmana i operacija. Počela sam svakodnevno da vršim rektalna ispiranja kako bih podstakla kontrakcije creva - objasnila je.

@anjachristoffersen No matter how many times I talk about this I still feel vulnerable. Being born with one pelvic opening instead of three is a very strange thing to try and explain. While I may use humour to hide behind the tougher bits, it has been a challenge to manage a lifelong rare and complex medical condition that was framed as something you were born with and could be ‘fixed’. #pelvicreconstruction #colostomy #vesicostomy #vacterl #fyp ♬ pink and white frank ocean - sped up sounds

Zanimljivo je da je Anja uspela da razbije brojne predrasude ljudi i da se uspešno bavi modelingom.

Šta znači kada žena ima dve vagine?

Nemaju sve žene pravilno razvijenu matericu. Ponekad do kraja života ni ne saznaju da je ovaj deo reproduktivnih organa odstupao u odnosu na normalu.

Dupla materica ne mora da stvara nikakve smetnje i otkriva se obično slučajno pri pregledu, tokom lečenja steriliteta ili kod žena koje su imale spontane pobačaje.

ginekolog, pregled kod ginekologa, testiranje plodnsoti
foto: Shutterstock

Dijagnoza se postavlja pomoću ultrazvuka, a ponekad i tokom carskog reza. Porođaj je obično prevremeni, uz moguće teškoće koje mogu i da upute na hitno završavanje trudnoće.

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video:

09:59

ŽENI MOŽETE IZVUĆI BEBU IZ MATERICE, ALI IZ GLAVE NIKAD Ginekolog: Nekima se posle prekida trudnoće javljaju i SUICIDALNE IDEJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track