ZBOG POGREŠNE DIJAGNOZE LEKARA, NJENA BOLEST JE NAPREDOVALA: "Osećala sam NESNOSAN BOL", 6 meseci kasnije čula je TRAGIČNE vesti
Foto: Printscreen/Instagram/ClaireBlair1980

životna priča

ZBOG POGREŠNE DIJAGNOZE LEKARA, NJENA BOLEST JE NAPREDOVALA: "Osećala sam NESNOSAN BOL", 6 meseci kasnije čula je TRAGIČNE vesti

Život -

Kler Bler se suočava sa teškom životnom borbom nakon što joj je dijagnostifikovan rak pankreasa i poziva sve da ne ignorišu simptome.

Zbog greške lekara, koji su je šest meseci vodili sa pogrešnom dijagnozom, ona se se suočila sa pogoršanjem svog zdravstvenog stanja posle konačne dijagnoze. To je značilo da se, nakon urađenih testova, utvrdilo da se rak proširio na jetru što je dovelo do razarajućeg trenutka kada je morala da obavesti svoju decu tinejdžere, Tomasa i Ejmi sa čime se suočava.

Kler je administrativni koordinator iz Inverketinga u Škotskoj i sada je ona odlučna da podigne svest o ranim znacima raka pankreasa koje je doživela, navodi Mirror.

"Otišla sam kod lekara prvi put pre dve godine i imala sam nekoliko simptoma. Brzo sam gubila težinu čak i kad sam jela fast food i dalje sam mnogo gubila na težini svake nedelje. Imala sam zatvor kao i bolove u stomaku. Dokor me je odmah uputio kod specijaliste za creva," kaže Kler (44)

Doktor je prvo posumnjao na rak creva, međutim nakon dodatnih analiza CT i biopsije utvrđena je abnormalnost na pankreasu i prisustvo tumora.

Prisećajući se kako je sve počelo, Kler navodi kao ključni i najčešći simptom bol u stomaku koji je bio pulsirajući. Ona upozorava sve da ne ignorišu rane znakove upozorenja poput tog bola i da se jave lekaru.

Ova mlada mama je otkrila kako je bol bio stalno prisutan i da nije nestao ni posle gomile paracetamola koje je popila. Njena bitka sa ovo bolešću se pogoršala zbog odloženih rezultata testova što ju je koštalo mogućnosti za operaciju koja bi joj spasila život. Dok je nedeljama čekala rezultate testova rak pankreasa se proširio na jetru.

Kler je bila podvrgnuta hemoterapiji i u početku su snimci pokazivali da nema znaka tumora, međutim rutinski pregled je pokazao da se on vratio.

Hrabra majka je dobila istu hemoterapiju kao pre, ali je loše reagovala na nju, pa je morala da bude na odeljenju za velike zavisnosti nekoliko dana. Sada uzima tablete koje kontrolišu rast tumora. Kler kroz različite aktivnosti i kampanje pokušava da podigne svest o ovoj smrtonosnoj bolesti.

Uprkos svojoj dijagnozi ona se trudi da provodi kvalitetno vreme sa porodicom, stvarajući divne uspomene. Njena ćerka je shvatila sve dok se kako kaže sin bori sa tim. Kler savetuje da ne tražite informacije po Guglu što čini njen sin jer nisu proverene i zbog toga je pod stresom i dolazi stalno posle ručka da obiđe svoju majku.

Kler ima planove za skorije vreme da otputuje sa decom u Grčku na odmor. Do tada proverava prognozu i nada se da će ih u septembru poslužiti lepo vreme kako bi uživali zajedno.

Simptomi raka pankreasa

Karcinomi pankreasa su maligni tumori koji potiču iz ćelija gušterače. Najčešći tip, adenokarcinom, nastaje iz sistema kanalića gušterače. Ostalih 10% čine karcinomi endokrinog dela, tumori pankreasnog soka i cistični tumori. Tumori se mogu lokalizovati u različitim delovima pankreasa, što utiče na simptome. Rani simptomi uključuju otežano varenje, bol u gornjem delu trbuha, gubitak apetita, gubitak težine i novootkrivenu šećernu bolest. Ovi znaci često prolaze neprimećeno ili se pogrešno povezuju sa oboljenjima drugih organa, zbog čega se dijagnoza često postavlja kasno.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

02:16

OD OBIČNE GLAVOBOLJE UMIŠLJAJU DA IMAJU RAK! Zašto je HIPOHONDRIJA najteža za LEČENJE? Psihoterapeut Puretić: Sve počinje ODAVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track