MEDICINSKA SESTRA SPASILA ŽIVOT ČOVEKU NA AERODROMU: Mirno je spavao, a ono što je uradio u toku sna bio je ALARM ZA SRČANI UDAR
Ilustracija, Foto: Shutterstock

BRZA REAKCIJA

MEDICINSKA SESTRA SPASILA ŽIVOT ČOVEKU NA AERODROMU: Mirno je spavao, a ono što je uradio u toku sna bio je ALARM ZA SRČANI UDAR

Život -

Medicinsku sestru u Severnoj Karolini hvale jer je spasila život čoveka na aerodromu. Hitna medicinska situacija dogodila se u ranim satima 7. juna na međunarodnom aerodromu Šarlot Daglas.

Ekipa je počela sa oživljavanjem, a onda ga je Hitna prevezla u bolnicu
Ekipa je počela sa oživljavanjem, a onda ga je Hitna prevezla u bolnicufoto: Shutterstock

Kler Serbi je diplomirana medicinska sestra koja je radila u Sanger Heart & Vascular Institute Atrium Health u Šarlotu. Ona je 7. juna rekla da je čekala na kapiji za let za Noksvil u Tenesiju kada je u blizini primetila čoveka koji je doživeo srčani udar. Čovek, 57-godišnji Ken Džefris iz Džeksonvila na Floridi, takođe je putovao u Noksvil kada je doživeo srčani udar. Džefris i Serbi su se nedavno ponovo povezali u Zoom pozivu sa VBTV-om.

Brza reakcija medicinske sestre spasila je čoveku život
Brza reakcija medicinske sestre spasila je čoveku životfoto: Shutterstock

Ova medicinska sestra je ispričala situaciju i objasnila šta se dogodilo.

„Samo način na koji ste hrkali i disali zvučalo je kao da imate srčani udar na osnovu onoga što sam ranije videla“, rekla je Džefrisu.

Serbi je zatim objasnila kako je skočila u akciju i pozvala druge ljude u blizini da pomognu. Rekla je da je vodila grupu u izvođenju CPR-a, a neko drugi je zgrabio defibrilator.

Stavili smo mu elektrode, rekla je Serbi pa dodala: „To je ukazivalo na šokantan ritam i šokiralo ga je između toga dok smo radili kompresije", objasnila je ona.

Oživljavanje je trajalo 10 minuta

Kako je dalje govorila, oko 10 minuta su ga oživljavali i pomogli mu da povrati puls.

„Imao je svoj ritam. Samostalno je disao i mi smo nekako ostali pored njega dok nisu stigli iz Hitne pomoći,“ rekla je medicinska sestra.

Džefris je hitno prebačen u bolnicu gde je doktor Vilijam Dauni, kardiolog sa Sanger Heart & Vascular Institute, izvršio operaciju, piše Wowt.

Doktor koji ga je operisao rekao je da bez reanimacije i pravilne upotrebe AED-a, ništa ne bi bilo moguće, piše People. "Nažalost, manje od 10 odsto onih koji dožive srčani zastoj van bolnice prežive. Međutim, hitna reanimacija može udvostručiti ili čak utrostručiti šansu žrtve srčanog zastoja za preživljavanje", ističe dr Vilijam Dauni.

Džefris smatra da je imao sreću da se nađe na tom mestu gde i medicinska sestra uprkos tome što je bilo mnogo ljudi oko njega. Pacijent se zahvalio svom spasiocu iz bolnice, jer još nije imao priliku da je lično upozna.

"Moje "hvala" nije dovoljno, Kler. Ali hvala za ono što si učinila. Veoma sam zahvalan i dužan tebi", rekao je on u ovom razgovoru.

(Kurir.rs/M.J)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track