DR RUŽIĆ SVAKE GODINE PRIMA ISTI POZIV: Tajni dobročinitelj donira bolnici OGROMNU SVOTU NOVCA i ima samo JEDAN USLOV ZA OSOBLJE
Ilustracija, Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

humanost na delu

DR RUŽIĆ SVAKE GODINE PRIMA ISTI POZIV: Tajni dobročinitelj donira bolnici OGROMNU SVOTU NOVCA i ima samo JEDAN USLOV ZA OSOBLJE

Život -

Svake godine direktoru KBC Rijeka zvoni telefon. Isti glas godinama postavlja jedno pitanje: "Šta je potrebno od opreme i koliko novca?".

Na ovaj način misteriozni glas svaki put iznova kaže "hvala" svima u KBC-u

Tajanstveni dobrotvor uplaćuje 50.000 evra godišnje
Tajanstveni dobrotvor uplaćuje 50.000 evra godišnjefoto: Shutterstock

Rijeka ima tajanstvenog dobrotvora. Svake godine u proseku donira 50.000 evra KBC Rijeka, pod jednim uslovom. Ne želi da iko zna ko je on.

U toj klinici spaseni su životi članova njegove porodice, a on je nakon toga odlučio da spašava i druge. Od tog momenta brine o ovoj zdravstvenoj ustanovi, uplaćujući oko 50.000 evra godišnje.

- Koliko medicina može učiniti ne samo u lečenju, nego i kroz to zdravlje da vrati sreću, veru u život i zapravo mir i spokoj u porodici - kaže Alen Ružić, direktor KBC Rijeka.

Tajanstveni dobrotvor uplaćuje 50.000 evra godišnje
Tajanstveni dobrotvor uplaćuje 50.000 evra godišnjefoto: Profimedia

Ovog puta, zahvaljujući donaciji, kupljeni su monitori vitalne funkcije vredni više od 37 hiljada evra.

- Svi pacijenti koji su u riziku se stavljaju na monitor, gde se onda mogu pratiti krvni pritisak, puls i svi drugi vitalni parametri. Danas je rad u kardiologiji nezamisliv bez ovakvih monitora - kaže Koraljka Benko, načelnica odeljenja kardiomiopatija u KBC-u i Rijeci.

Ministarstvo zdravlja dalo je još 232 hiljade evra. Dodatni monitori su kupljeni i sada je najbolja oprema tu.

- Sada koristimo jedinstvenu opremu na tri značajne lokacije koje se bave intenzivnom medicinom. Iskustva su velika, imamo bolji model već 25 godina - kaže David Gobić, načelnik Zavoda za intenzivno kardiološko liječenje KBC Rijeka.

kupljeni su monitori vitalne funkcije vredni više od 37 hiljada evra
kupljeni su monitori vitalne funkcije vredni više od 37 hiljada evrafoto: Shutterstock

Koriste se nekoliko nedelja i spasile su mnoge živote, baš kao i one kupljene novcem tajanstvenog čoveka.

- Svaka mu čast i nadam se da će takvih biti sve više, ali da ne ostaju u senci, već da možemo da im zahvalimo - kaže Anica Šahini, a Branko Kužet dodaje:

- Zahvalan sam mu i lično ga pozdravljam, iako ga ne poznajem, a takvih dobrotvora među Hrvatima bi trebalo da bude mnogo više.

Tajanstveni dobrotvor uplaćuje 50.000 evra godišnje
Tajanstveni dobrotvor uplaćuje 50.000 evra godišnjefoto: Shutterstock

Novogodišnju čestitku šalje u bolnicu, a u životu nije tražio nikakvu uslugu. Znamo da je iz Opatije, ali niko van njegovog kruga i KBC ne zna njegovo ime i prezime. Tako je sa pravim dobrotvorima.

(Kurir.rs/Net.hr/I.M.)

Bonus video:

00:26

Cetinje, opsta Bolnica Danilo pokrivanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track