Lesli Maston (60) iz Sent Helensa, 2003. godine dijagnostikovana je akutna limfoblastna leukemija, retka vrsta raka krvi koja počinje u belim krvnim zrncima u koštanoj srži, nakon što je iskusila ekstremni umor i strašne glavobolje. Lesli je danas živa zahvaljujući svojim sestrama.

Nakon što je dobila doniranu krv da zameni svoju, kojoj je nedostajalo dovoljno crvenih krvnih zrnaca (koja prenose kiseonik iz pluća po telu), počela je hemoterapiju. Tada joj je bila potrebna transplantacija matičnih ćelija koja bi trebalo da vrati njenu sposobnost da proizvodi nova krvna zrnca - a njena sestra Suzan se pokazala kao idealan spoj.

Transplantacija matičnih ćelija je trajala samo pola sata i bila je uspešna, ali se u avgustu 2004. Lesli zarazila uobičajenim virusom po imenu citomegalovirus (CMV). Bilo bi bezopasno za većinu ljudi, ali pošto je Leslin imuni sistem bio ugrožen, pokazalo se gotovo fatalnim.

- Nisu znali da li ću preživeti noć, bubrezi su počeli da mi otkazuju. Potom sam završila na dijalizi.

Infekcija i njeno lečenje doveli su do toga da joj je bila potrebna transplantacija bubrega nakon pet godina na dijalizi - a njena druga sestra Kerol se odmah prijavila kao dobrovoljac.

shutterstock-2023586978.jpg
Shutterstock 
LEUKEMIJAfoto: Shutterstock

- Suzan se odmah ponudila, ali to nije dolazilo u obzir. Kako da zamoliš nekoga ko ti je jednom spasio život, da to uradi ponovo - kaže Lesli.

Lesli je rekla: „Uvek smo bili veoma bliske, ali nikada im nisam dozvolila da zaborave koliko sam zahvalana – zahvaljujući njima sam još uvek ovde.

Pošto je proživela takva traumatično iskustvo, Lesli je želela da pomogne drugima koji možda prolaze kroz slične poteškoće sa sopstvenim zdravljem – postavši jedan od osnivača Liverpulske grupe za hematologiju, koja je nedavno proslavila svoju 20-godišnjicu, koju je osnovala Linda Bojn, savetnik za pacijente u CCC-u, za pacijente i njihove porodice u oblasti Merzisajda koji žive sa rakom krvi.

"Suzan mi je spasila život prvi put, a Kerol drugi put. Nisu ga samo spasile, već su mu vratile i kvalitet. Izgubile smo majku kada smo bile mlade, ali imamo jedna drugu" - rekla je Lesli.

(Kurir.rs/ClatterbridgeCC/M.F.)

Bonus video:

Kurir TV KAŽU DA SU SIMPTOMI STRAŠNI, A BOLOVI KAO POROĐAJNI! Zašto terapija za ovu RETKU BOLEST još uvek NIJE DOSTUPNA U SRBIJI?