Pronašli ga mrtvog na plaži, a u džepu papirić i 2 reči: Tragovi doveli do misteriozne žene, klupko se odmotalo posle njene smrti
Foto: Printscreen YT

MISTERIJA KOJA NIKAD NIJE DOBILA KONAČAN EPILOG

Pronašli ga mrtvog na plaži, a u džepu papirić i 2 reči: Tragovi doveli do misteriozne žene, klupko se odmotalo posle njene smrti

Život -

Na dan 1. decembra 1948. more je izbacilo telo na obalu plaže Somerton u blizini australijskog Adelejda. Iako takav događaj ne postaje nužno internacionalna vest, misterija povezan sa stvarima pronađenim uz njega svakako jeste. Uz samo telo nepoznatog muškarca u ušivenom džepu pantalona pronađen je zagonetni smotuljak papira čije značenje do danas nije sasvim odgonetnuto - Tamam Shud.

Ubrzo je čovjek s fotografije postao jedan od najpoznatijih ljudi u Australiji iz jednostavnog razloga - niko ne zna šta je bio niti kako je umro. Telo naslonjeno na zid su uočili slučajni prolaznici oko 6:30 ujutru, a kako nije pokazivao znake života, odmah su pozvali policiju.

šifra, Somerton, misterija, kod, tamam šud
foto: Printscreen YT

Oni su utvrdili da uz sebe nema nikakve identifikacije. Na njegovoj odeći nije postojala nijedna etiketa, a kasnije su otkrili kako je svaki odevni predmet izrađen u SAD. Na desnom delu okovratnika stajala je ugašena, napola popušena cigareta.

U džepovima su se nalazile neke uobičajene stvari poput neiskorišćene karte za voz do obližnjeg Henli Biča, jedna iskorišćena autobuska kara iz Adelejda, češalj, pakovanje žvaka, cigarete i šibice. Nakon detaljnijeg pregleda, pronađen je i unutrašnji džep kao tajna pregrada.

U njemu je bilo parče papira pocepanog s poslednje stranice knjige persijske poezije "The Rubaiyat of Omar Khayyam". Na parčetu papira olovkom su bile ispisane dve reči: "Tamam Shud".

Tamam šad
foto: Printscreen YouTube

"Gotovo je"

Ubrzo je shvaćeno kako je to jedini predmet koji se može smatrati dokazom, a policija je krenula da traži knjigu iz koje je papir iscepan. Nakon nekoliko dana policija je primila poziv od muškarca koji je rekao da je na dan ubistva na zadnjem sedištu svog automobila pronašao knjigu, koju je po svemu sudeći neko tamo ubacio kroz napola spušten prozor.

Upravo je iz te knjige iscepan deo stranice, a u njoj su pronašli i papirić sa šifrom ispisanom običnom olovkom. Od pet redova naizgled nasumično ispisanih slova jedan je bio precrtan, a tu je bio i broj telefona koji nije bio u telefonskom imeniku.

Ko je ta medicinska sestra?

Ipak, pokušavajući kroz sve kanale, policija je utvrdila da telefonski broj pripada Džesiki Tompson, medicinskoj sestri čija se kuća nalazila svega nekoliko metara od same plaže gde je pronađeno telo.

Tamam šad
foto: Vikipedija

Ona je tvrdila kako nikada nije videla žrtvu, a neki svedoci su rekli kako su ga videli na njenom pragu dan ranije. S obzirom na to da mu nije otvorila vrata, čovek se okrenuo i zaputio se prema plaži. Nakon detaljnog ispitivanja, policija od medicinske sestre nije uspela da izvuče ništa previše korisno, pa je već nakon nekoliko dana precrtana s liste osumnjičenih.

Obdukcija je otkrila da je pronađeni muškarac bio izvrsnog zdravlja i odlične fizičke kondicije. Policija je posumnjala na trovanje kao uzrok smrti, ali analize to nisu pokazale, pa i ako je bila reč o otrovu, radilo se o nekim potpuno nepoznatom u Australiji.

Sovjetski špijun?

Iako slabasni, dokazi su upućivali na to da je čovek s plaže u Somertonu bio - Sovjetski špijun. Policija je posumnjala da je i Džesika bila špijunka, ali za to su im nedostajali bilo kakvi konkretni dokazi.

Godinama kasnije, kada je Džesika umrla, policiji se javila njena ćerka Kejt i priznala im da je njena majka tečno govorila Ruski. Nije imala dokaza kojima bi potvrdila da je bila ruska špijunka, ali je rekla kako je upravo na to sumnjala od malih nogu. Rekla im je takođe kako je njena majka poznavala mrtvaca s plaže i kako je s njim bila i u vezi. I ne samo to, verovala je kako je njen polubrat dete misterioznog čoveka .

Uprkos novim informacijama, vlasti su odbile da odobre ekshumaciju posmrtnih ostataka kako bi se napravio DNK test. Misterija je tako i dalje ostala nerazrešena. (Kurir.rs/ Express/ L. S.)

Bonus video:

08:50

NOVA MISTERIJA UBISTVA VANJE! Novinar tvrdi: Policija krije snimke kamera, upućuju na tužioca KOME ISTIČE MANDAT ZA 15 DANA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track