Rekli su mi da imam još par godina života, a ja istrčao 15 maratona: Prozvali su me "kraljem hemoterapije", a evo kako sam uspeo
Foto: Instagram/thekingofchemo

POBEDNIK

Rekli su mi da imam još par godina života, a ja istrčao 15 maratona: Prozvali su me "kraljem hemoterapije", a evo kako sam uspeo

Život -

Lajan Vord (35) prozvan je "kraljem hemoterapije" jer je od dijagnoze terminalnog raka mozga 2019. godine istrčao 15 maratona i tako prikupio 500 hiljada dolara.

Umesto da odustane, mračne vesti inspirisale su ga da živi što više i smislenije može, trčeći maratone i skupljajući novac za istraživanja.

Irac, koji sada živi u Londonu, ispričao je da je nekoliko sati nakon saznanja bolne dijagnoze počeo da istražuje ​​kako bi osoba mogla da unovči maraton. Bio je inspirisan saznanjem da je jedan trkač u jednom trenutku prikupio tri miliona dolara putem korporativnih sponzorstava — ali bio je siguran da može bolje i nada se da će oboriti svetski rekord u donacijama.

Vord ponosno nosi simbol pobunjenika iz "Ratova zvezda" kao tetovažu - takođe je postao svojevrsni heroj društvenih mreža, skupivši 5,5 miliona pratilaca na TikToku i još 6,7 miliona na Instagramu.

- Lekari su izvorno rekli da imam očekivani životni vek od oko pet godina, što znači da imam još oko godinu dana - rekao je Vord za NYPost.

Kao čovek na misiji, Vord je do sada učestvovao u 15 maratona, iako ponekad završi hodajući.

- Za vreme hemoterapije sam zapravo trčao, vozio bicikl do bolnice 10 km udaljene od moje kuće - rekao je.

Najgori padovi dosad bili su u trenucima kada je primao radioterapiju - koja je pretila da će ga dovesti do mrtve tačke.

- Nastavio sam sa svojim redovnim trčanjem, ali počeo sam da padam. Bio sam sve sporiji - kaže Vord.

Rekao je da je inspiraciju tražio u filmskoj legendi "Roki" - držeći se ideje da samo nastavi, čak i ako bi bilo dana kada bi hodao umesto da trči.

Prvobitna predviđanja lekara trebala bi da znače da mu je preostala još godina života - ali nedavni pregledi mu daju nadu da će biti još vremena.

Kruna uspeha doći će u novembru, kada će Vord istrčati sedam trka za sedam dana na sedam kontinenata kako bi okupio više ljudi za svoju plemenitu svrhu.

(Kurir.rs/ NYPost/ 24sata.hr/ L. S.)

Bonus video:

03:18

POBEDIO RAK PROSTATE: Nakon MUKOTRPNOG lečenja dve godine ima VAŽAN SAVET za sve muškarce (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track