"Ja sam muslimanka i živela sam 4 godine u istoj kući sa popom" Ispovest nana Zibe "Došao je sa liturgije i rekao mom mužu..."
Nana Ziba živela u kući sa sveštenikom 4 godine, Foto: Printscreen/Youtube/ALEN AVDIĆ

ispovest

"Ja sam muslimanka i živela sam 4 godine u istoj kući sa popom" Ispovest nana Zibe "Došao je sa liturgije i rekao mom mužu..."

Život -

Nana Ziba koja živi u Visokom, nedaleko od Sarajeva četiri godine je živela u kući pravoslavnog sveštenika.

Život u kući sveštenika

Iako je ona islamske veroispovesti, koja se po običajima i tradiciji razlikuje od pravoslavne njen život u toj kući nije bio opterećen pravila.

Nana Ziba živela u kući sa sveštenikom 4 godine
Nana Ziba živela u kući sa sveštenikom 4 godinefoto: Printscreen/Youtube/ALEN AVDIĆ

- Živela sam u popovoj kući. Niko mi nije branio nošnju, maramu, ni muslimansku odeću. Četiri godine provela sam kod popa - rekla je Ziba u videu Alena Avdića.

Poreklom je iz Rogatice. Četiri godine je živela u Austriji, nikako nije mogla da se privikne na taj način života, te se vratila u Bosnu i Hercegovinu. Kupila je kuću u Visokom, naselje Dobrinje, gde je svima svoj dom.

Skuvaj nam kafu, nana klanja, a mi ćemo da razgovaramo

Iako su prošle godine od kada je živela u Austriji, ona i dalje pamti toplinu boravka u sveštenikovoj kući i načina na koji ju je tretirao.

- Pop mi je rekao: Majko, ti obavljaj svoje običaje, a ja ću svoje. Kad sam klanjala, pop je rekao: Pametno, majko, ti svoje, a i ja ću svoje. Poštovao je moju veru, a ja njegovu. Nismo se mešali u običaje, čak sam imala podršku s njegove strane. Nikada se nisam osećala ugroženo ili diskriminisano - kaže ona.

Kako je objasnila, sveštenik je izuzetno poštovao njihovu veroispovest.

- Kada pop dođe s liturgije, rekao bi mom mužu: Deda, skuvaj nam kafu, nana klanja, a mi ćemo da sednemo i porazgovaramo - rekla je Ziba.

(Kurir.rs/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track