Rođena sam bez materice, a onda sam posle nekoliko godina otišla na ultrazvuk: Ono što su lekari videli je šokantno!
Foto: Facebook.com/ashley.reilly

kakva priča

Rođena sam bez materice, a onda sam posle nekoliko godina otišla na ultrazvuk: Ono što su lekari videli je šokantno!

Život -

Ešli Rajli (21) je odrasla znajući da nikada neće nositi sopstvenu decu, nakon što je rođena sa retkim stanjem. To je značilo da je rođena bez reproduktivnog sistema - uključujući grlić materice i matericu - što je uništilo sve nade u buduću trudnoću.

Ali nedavni ultrazvuk zaprepastio je doktore, otkrivši da je ona nekim čudom razvila grlić materice i pola materice. To je Ešli dalo nadu da bi se izgledi za buduću trudnoću mogli pretvoriti u stvarnost. Provela je poslednjih pet godina na hormonskoj terapiji zamene, leku koji se obično koristi za lečenje simptoma povezanih sa ženskom menopauzom. Priča ove devojke iz Herona u zapadnoj Australiji mnoge je šokirala.

Rođena sam bez materice i grlića materice. Kao rezultat toga, nikada nisam imala menstruaciju, a imam 21 godinu. Poslednjih 5 godina bila sam na hormonskoj terapiji da izazovem pubertet, jer se to nije desilo prirodno", ispričala je Ešli, kako piše The Sun.

Dijagnoza

Ešli je prvobitno dijagnostikovan Maier-Rokitanski-Kuster-Hauser (MRKH) sindrom zbog toga što nije imala matericu. Ešli je prvobitno dijagnostikovan rokitanski sindrom (MRKH) koji uzrokuje da materica ili vagina budu nerazvijene ili čak nepostojeće - što čini trudnoću nemogućom. Međutim, nakon nedavnog skeniranja, njena dijagnoza je od tada ažurirana da ima hipogonadotropni hipogonadizam - stanje u kojem ženski jajnici proizvode malo ili nimalo polnih hormona.

Od 16. godine pod terapijama

Ešli je otišla kod lekara sa 16 godina. Testovi su potvrdili da nema reproduktivni sistem i da ima samo jedan bubreg. Lekari su je stavili na terapiju zamene hormona, koju je uzimala već pet godina, ne sluteći kakve će promene doneti. Postoji nada za Ešli da bi mogla da dobije prvu menstruaciju ako njen reproduktivni sistem nastavi da raste - a možda bi čak mogla i da ima svoju decu. Vest ju je ostavila "zbunjenom" i ispunjenom "toliko pitanja" o njenom ukupnom stanju.

Dakle, rođena sam bez reproduktivnog sistema, a takođe sam rođena sa jednim bubregom. Nedavno mi je neočekivano nastala delimično formirana materica. Pored toga, postavljena mi je nova dijagnoza hipogonadotropnog hipogonadizma, koji utiče na nivoe mojih hormona zbog problema sa hipofizom. Samo se nadam da će mi materica još više rasti i da ću, nadam se, dobiti prvu menstruaciju u narednih nekoliko meseci" ,ispričala je ova devojka.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

01:13

Astronom zaprepastio voditeljku u programu uživo! Iznenada ka njoj bacio neobičan predmet, a evo kako je ona odreagovala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track