Srpkinja dobila blagoslov sveštenika da se uda za brata: Šokirao je tvrdnjom da to nije incest, evo zbog čega!
Foto: Ruslan Grigoriev / Panthermedia / Profimedia

ŠTA VI MISLITE?

Srpkinja dobila blagoslov sveštenika da se uda za brata: Šokirao je tvrdnjom da to nije incest, evo zbog čega!

Život -

Nakon ratova koje su Srbiju zadesili prethodnih decenija, dosta porodica se raselilo i neki se nikada nisu vratili u domovinu. Zbog toga se neretko dešava da se dalji rođaci, naročito mlađi potomci međusobno maltene i ne poznaju.

Kontakti nisu toliko česti kao sa najbližim članovima familije. Zbog toga nažalost može da dođe do velike neprijatnosti u odraslom dobu. Jedna žena tragom ovih informacija upitala je sveštenika za savet. Naime, ona je uplovila u vezu sa dečkom, a potom saznala da imaju zajedničke pretke.

Devojka je dobila blagoslov od sveštenika za crkveno venčanje sa rođakom
Devojka je dobila blagoslov od sveštenika za crkveno venčanje sa rođakomfoto: Shutterstock

Sada je potražila savet da li bi njihov brak u crkvi zbog toga bio zabranjen. Odogovr koji je dobila mnoge će iznenaditi.

"Skoro sam saznala da sam u vezi sa dečkom sa kojim imam zajedničke pretke. Naime, naše čukun babe su rođene sestre. Da li je veza, odnosno brak na osnovu toga zabranjen? Poštovani oci, muči me nešto pa me interesuje kakav pogled crkva ima na to jer sam vernik i jako mi je to bitno. Počeli su neki demoni da me obuzimaju i da me udaljuju od svakog mladića koji mi se svidu, ubacujući mu sumnju da smo u srodstvu. Da li ako imamo nekog zajedničkog rođaka koji je ko zna koje koleno i meni ili njemu. Da li znači da smo u srodstvo.", pitala je ova žena iz Srbije, a onda na portalu "Tv Hram" dobila odgovor našeg sveštenog lica.

On je otkrio od kog kolega je dozvoljeno sklapanje braka među krvnim srodnicima, kada se to ne posmatra kao incest i koji uslovi u takvim okolnostima moraju da se ispune.

Pravila crkve o krvnom srodstvu

pravila crkve o venčanju rođaka
pravila crkve o venčanju rođakafoto: Shutterstock

"Shodno pravilima naše Crkve, krvno srodstvo do četvrtog stepena se smatra neuklonjivom smetnjom, a srodstvo od petog do sedmog stepena se smatra uklonjivom smetnjom za sklapanje braka. To znači da ako među vama postoji krvno srodstvo petog, šestog ili sedmog stepena, brak se može sklopiti uz posebno odobrenje nadležnog episkopa. Mladenci napišu molbu episkopu, i predaju je svom svešteniku koji je prosledi episkopu i najčešće će episkop dati svoj blagoslov ukoliko ne postoje neki drugi razlozi zbog kojih bi je odbio. Stepen srodstva se računa tako što se izbroje rođenja u lancu koji povezuje mladence sa njihovim zajedničkim pretkom.", započeo je sveštenik odgovor pa nastavio:

"Rođeni brat i sestra su na primer u drugom stepenu krvnog srodstva, dok su brat i sestra od rođenog strica ili rođene tetke u četvrtom stepenu krvnog srodstva. Ako imate zajedničkog pradedu, vi ste u šestom stepenu krvnog srodstva. Zajednički čukundeda, znači da ste u osmom stepenu krvnog srodstva, što sa stanovišta bračnih pravila ne predstavlja nikakvu smetnju, tj. isto je kao i da uopšte niste u srodstvu. Isto prezime ne znači nužno i da imate isto poreklo, prezimena su se u našem radu menjali kroz vekove. Početkom 19. veka bilo je pogodnije da jedna familija nosi jedno prezime koje se prenosilo sa generacije na generaciju ", rekao je sveštenik.

(Kurir.rs/Žena/M.J)

Bonus video:

05:28

TAMARA DRAGIĆ KONAČNO OTKRILA: Evo zašto neće promeniti prezime nakon razvoda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track