Jedna devojka ispričala je svoje iskustvo suočavanja i borbe sa retkom bolešću koja ju je primorala da odustane od posla iz snova.

Sofija Kukiara je u početku imala česte napade mučnine, visoke temperature i gubitak težine za koje je pretpostavila da su rezultat tipičnog stomačnog virusa. Ali kada je 26-godišnjakinja, koja je studirala za medicinsku sestru, primetila otečene limfne čvorove, odlučila je da poseti lekara. Dok su njeni simptomi prvo bili privedeni stresu, druga medicinska poseta joj je pokazala da ima Stilsovu bolest.

sofija sada počinje novi životfoto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Prema klinici Mayo, ovo stanje je retka vrsta inflamatornog artritisa koji često uzrokuje bol i oštećenje zglobova - posebno u zglobovima. Bol koji je Sofija doživela potpuno je preokrenuo njen svet i, u jednom trenutku, bila je ubeđena da je to povezano sa rakom.

Ne znati šta nije u redu sa mojim telom bio je najteži deo ovog vremena“, rekla je Sofija iz Kelna, Nemačka, za Vhat's The Jam.

Nije bilo samo frustrirajuće, u nekim trenucima sam počela da sumnjam u sebe. Uveravala sam se da uopšte nisam bolestan i da samo preterujem i da svi imaju te simptome, te da sam samo osetljiva", kaže Sofija.

Bivša studentkinja medicine nažalost je morala da napusti studije u pokušaju da se fokusira na svoje zdravlje. Pre dijagnoze, u početku je bila lečena od bolesti povezanih sa imunitetom, kao što je lupus, što nije imalo uspeha. Godine 2021. ponovo je doživela buktinju osipa na koži i svakodnevnu temperaturu, a zatim joj je dijagnostifikovano gore pomenuto stanje. Iako nema leka, srećna je što konačno ima odgovor - ali se nada da će podići svest svojom borbom za buduće slučajeve.

Njena borba je počela od simptoma koje je ignorisalafoto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Bila sam srećna, mislila sam da sada znamo šta je, možemo da pokušamo da popravimo... Laknulo mi je, pogotovo jer sam konačno znala da nisam samo umišljala svoju bolest. Nakon što sam se informisala i saznala sa kojim tretmanom se suočavam i da ova bolest nije izlečiva, više mi nije toliko laknulo... Već sam bila šokirana i razočarana. Nekim danima je zaista teško, u danima kada moram da otkažem planove ili sastanke, u danima kada je bol izuzetno jak i u danima kada sam u bolnici. Imam bolove u zglobovima, ali i u mišićima", ispričala je ona.

Danas može da poseti festivalefoto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Sada, Sofija uzima 12 tableta na dnevnoj bazi dok koristi flastere za ublažavanje bolova da ublaži simptome. Uprkos teškim danima, „ponosna“ je na svoju odlučnost da nastavi da uživa u praznicima, koncertima i drugim stvarima koje je uvek volela. Nastavila je: „Zahvaljujući invalidskim kolicima mogu ponovo da idem na odmor, posećujem festivale i koncerte i idem na putovanja sa prijateljima... Ništa od toga ranije nije bilo moguće", rekla je ova mlada devojka.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

Kurir televizija Besmrtnost za 220.000 dolara? Nemačka kompanija eksperimentiše sa 6 osoba: U istoriji čovečanstva, ovo smo čuli samo u religijama