Mali ujed pauka pretvorio se u veliki problem za jednog Britanca na odmoru koji je na kraju dobio rupu u stomaku nakon ujeda ovog insekta. Najdžel Hant, (59) sa ostrva Sili, ugrizen je za stomak dok je ležao u krevetu jedne večeri ranije tokom odmora.

Misleći da to nije ništa drugo do blaga iritacija, gospodin Hant, montažer prozora, nastavio je sa svojim svakodnevnim poslovima, uključujući odlazak na odmor u Egipat.

Ali putovanje bi se uskoro pretvorilo u potencijalno smrtonosnu noćnu moru. Gospodinu Hantu je pozlilo nekoliko dana nakon odlaska na odmor i primetio je da je mesto ujeda pauka počelo da raste. Tražeći medicinsku pomoć, na kraju je otišao u bolnicu gde su testovi otkrili da ima nekrotizirajući fasciitis, poznatiji kao 'bolest koja jede meso'.

profimedia0907211983.jpg
Jam Press / Jam Press / Profimedia 
Hant je otišao na odmor ne sluteći šta mu se može desitifoto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Šta je bolest koja jede meso

Ovo je retka infekcija gde se rana na koži i mekim tkivima tela, kao što je ujed pauka, inficira bakterijama. Ove bakterije oslobađaju toksine dok se umnožavaju ubijajući okolna tkiva. Gospodin Hant je od tada morao da seče deo svog stomaka da bi uklonio sada mrtvo meso. Otac troje dece se prisećao:

"Kada smo stigli na aerodrom i putovali kroz čekiranje, krenuli smo na polaske. U ovom trenutku, činilo se da se sve prilično brzo pogoršalo, od muke u salonu za odlazak do toga da imam glavu u torbi za bolovanje tokom većeg dela putovanja.

Kako je sve počelo

Po dolasku u Šarm el Šeik, pokupili smo svoje stvari i krenuli do apoteke po antibiotike ili nešto što bi pomoglo kod bolesti.

Prepisali su nam par stvari, a sutradan smo otišli ​​u bolnicu da nam prepisuju isti lek. Sledeća dva dana su počela da se pogoršavaju pa smo otišli ​​u drugu bolnicu u Hadabi gde sam odmah uradila krvne pretrage i ultrazvuk. Onda smo čekali nekoliko sati da doktor proveri rezultate. Pozvao nas je rekavši da je to dobra odluka što smo ušli jer je ujed ili lažna udovica ili smeđi pauk samotnjak", rekao je ovaj muškarac, pise Daili Mail.

profimedia0907211978-1.jpg
Jam Press / Jam Press / Profimedia 
U bolnici su mu odmah pružili adekvatnu pomoćfoto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Dok su lekari prvobitno mislili da ima jednostavan, ali bolan apsces - kolekciju gnoja od infekcije - dalji testovi su otkrili da je to daleko ozbiljniji nekrotizirajući fasciitis. Nekrotizirajući fasciitis je hitna medicinska situacija koja zahteva hitan tretman koji se obično sastoji od antibiotika, kao i operacije za odsecanje mrtvog mesa. Gospodin Hant je rekao da su mu lekari rekli da je mogao da umre da nije zatražio medicinsku pomoć zbog ujeda.

Da nisam otišao u bolnicu na drugi pregled u roku od šest do 10 dana, bio bih mrtav. Još mi nisu rekli potpuno jasan datum jer je rana još uvek otvorena i moram da je pakujem svakih nekoliko dana. Moram samo da se uverim da nije ponovo počelo da se širi. Preći od zdravog do lošeg za tako kratko vreme, a zatim da vam kažu da možete umreti, bilo je zastrašujuće", podseća se Hant.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

Kurir televizija Ne treba vam čak ni knjižica! Lekar apeluje: Plaše se preventivnih pregleda, a spašavaju život! Na ovu bolest se najviše testira