LONDON - Istraživači medicinskog centra Đuk tvrde da su otkrili da dnevna konzumacija kofeina u kafi, čaju ili ostalim napicima povećava nivo šećera u krvi kod ljudi obolelih od dijabetesa tipa 2. Naučnici takođe upozoravaju da bi kofein mogao potkopati nastojanja da se bolest kontroliše.

Oni su proučavali 10 ljudi s dijagnostikovanim dijabetesom tipa 2, pri čemu je svaka osoba pila barem dve šoljice kafe svaki dan i pokušavala je da kontrloše bolest ishranom, vežbanjem i lekovima, bez dodatnog insulina preko injekcija.
Tokom eksperimenta učesnici su uzeli tablete koje su sadržale količinu kofeina jednaku količini četiri šoljice kafe na dan, a zatim drugi dan placebo pilule koje nisu sadržale kofein.

Pri tom svi imali isti hranjivi napitak za doručak, a zatim su mogli da jedu šta su hteli za ručak i večeru.
U radu, objavljenom u časopisu "Diabetes Care", istraživači su izjavili da je konzumacijom kofeina učesnicima prosečan nivo šećera u krvi na dan porastao za osam odsto.

Kofein je takođe povećao porast glukoze posle obroka - za devet odsto posle doručka, 15 posle ručka i 26 odsto posle večere.

Vođa istraživanja dr Džejms Lejn je rekao da je to istraživanje prvo koje posmatra uticaj konzumacije kofeina u normalnom svakodnevnom životu pacijenta i daje više dokaza koji pokazuju da bi savetovanje izbegavanja kofeina u ishrani mogao biti dobar način regulacije nivoa šećera u krvi.

Istraživači su zaključili da su potrebna dalja istraživanja da bi se ispitala njihova otkrića i da bi se videlo da li je potrebno preispitati prehrambena uputstva za pacijente obolele od dijabetesa.