Bundeva, kupus, celer, rotkvica, luk, potočarka, repa savršeno su povrće za jesenji jelovnik

Ukoliko jedete sezonske namirnice, na odličnom ste putu da ostanete zdravi! To je još i put uspostavljanja ravnoteže s prirodom. Bez obzira na to što nam je tokom cele godine dostupno gotovo sve što poželimo, trebalo bi da vodimo računa šta kada jedemo. Jer, jedino tako organizmu vraćamo vitalnost i potrebnu energiju. Makrobiotičari preporučuju da se tokom jeseni jede "jesenja hrana".

Prema makrobiotičkom učenju, jesen traje od 21. septembra do 21. decembra a tim periodom vlada element metal. Zbog toga se preporučuju namirnice koje odgovaraju ovom razdoblju, a to su beli i smeđi pirinač, kupus, kineski kupus, celer, rotkvica, luk, potočarka, repa, beli luk, praziluk, bundeva, korenasto povrće, beli pasulj, soja, kruške, jabuke, banane.

Od začina kopar, komorač, majčina dušica, đumbir, ren, cimet, ljuta paprika, bosiljak, ruzmarin. Jesen je vreme kad mnogi ljudi imaju respiratorne infekcije, alergije, bronhitis... Pobrojane namirnice pomažu jačanju pluća, imuniteta, izbacivanju sluzi i čišćenju organa za varenje.