Za transplantaciju srca studentkinji Danici Ćirković (24) potrebno najmanje 130.000 evra, koje porodica nema

- Imala sam velike ambicije, a sada samo jednu želju: da dobijem novo srce kako bih dosanjala stare snove.

U ovim rečima sve svoje nedaće i nadanja sabrala je Danica Ćirković, dvadesetčetvorogodišnja apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu. Do kraja studija ostala su joj četiri ispita. I umesto da se skorije raduje diplomiranju, odgovornu i marljivu devojku teška bolest odvojila je od učenja, prikovala za krevet i dovela do ruba života. Zadebljanje srčanog mišića, koje joj je otkriveno tokom puberteta, vremenom je rad njenog srca svelo na samo 15 odsto snage!

- Lekari su nam rekli da je jedini spas transplantacija srca. Klinički centar Srbije stavio je Danicu na prvo mesto na listi čekanja za operaciju, koja bi se obavila u Beču, Gracu ili Minhenu. Međutim, to košta između 130.000 i 150.000 evra, koje mi nemamo, ni blizu. Ostaje nam da se uzdamo u Boga i humanost našeg naroda, da će pomoći i od srca našoj ćeri darivati novo srce - ne gubi veru Daničin otac Vlastimir, jedini zaposlen u petočlanoj porodici Ćirković.

Majka Miljana je od trenutka šokantnog saznanja o ćerkinoj bolesti neprekidno uz nju.

- Gledala sam kako je reanimiraju kad joj je srce stalo. Joj meni... Ma i da postoji neko kog mrzim, da mi je i najveće zlo učinio, ne bih mu poželela takvu patnju. Živa sam utrnula, al’ nemam kud. Stisnuli smo zube, skupili svu snagu i borimo se za Danin život. Do pre nekoliko meseci molila sam Boga da mi deca što pre završe studije, jer se finansijski više nije moglo izdržati, a sada vidim koliko su ti problemi bili mali, nikakvi - priča majka Miljana.

U Kragujevcu se vodi velika akcija prikupljanja pomoći za lečenje Danice Ćirković, koju su pokrenuli njeni drugovi. Ali ne bije se bitka samo za ogromnu sumu novca, već i sa vremenom, jer ga Danica, nažalost, ima sve manje...


Kako da pomognete

Računi za uplatu novca za Daničino lečenje otvoreni su u Komercijalnoj banci.
Dinarski račun je 205-9001018424792-77, a devizni 90-310-1913682