Masnoća “ubija” srce!
Srce je “pumpa” i jedini organ u čovečjem organizmu koji radi 24 časa i nikada se “ne odmara”.
Prof. dr Višeslav Hadži Tanović, naš najpriznatiji kardiolog, za Dr Kurir objašnjava da život čoveka počinje kada bebino srce krene da kuca u majčinom stomaku i završava se kada prestane.
- Srce radi non-stop i ima svoj bioritam. Napravi od 60 do 90 otkucaja u minuti, oko 100.000 otkucaja za 24 časa, tri miliona otkucaja za mesec dana, 36 miliona otkucaja za godinu dana i oko tri milijarde otkucaja za prosečan čovečji vek od 80 godina. Na rad srca utiču mnogi faktori, a jedan od njih je i hrana. Masnoće su tihi ubica i polako ali sigurno dovode do oštećenja srčanih ćelija. Ulazak masnih materija direktno u ćelije srca smanjuje njihovu elastičnost i kontraktilnost, što za posledicu ima prevremeno izumiranje srčanih ćelija i progresivnu slabost srca. To se manifestuje brzim zamaranjem, gušenjem, oticanjem nogu, padom kvaliteta života i završava se prevremenom smrću - navodi ovaj stručnjak.
Prema njegovim rečima, kod osoba sa preteranim viškom telesne težine, srce je u “oklopu” od sala.
- To mu otežava rad, mora da utroši više napora da bi ceo organizam bio snabdeven dovoljnom količinom krvi. Isto tako, povećane masnoće u krvi, holesterol i trigliceridi talože se na zidove krvnih sudova srca, smanjuju ishranu i dovod kiseonika u srčani mišić. To za posledicu ima nastanak angine pektoris i srčani infarkt, a za lečenje takvih stanja potrebno je ugraditi stent ili bajpas - objašnjava prof. dr Hadži Tanović i otkriva šta da uradimo kako bismo sačuvali srce.
- masnu svinjetinu i sve prerađevine od svinjskog mesa - slaninu, čvarke, kobasice, salame, paštete, jagnjetinu i sve iznutrice
- punomasno mleko, ovčije kiselo mleko, kajmak, punomasne sireve, pavlaku, šlag i puter
- svinjsku mast, loj, margarin
- beli hleb, lisnato testo sa puterom i jajima, smoki, kreker, peciva
- krompir pržen, pomfrit, restovan, majonez i kečap
- šećer, torte, kolače, marmelade, med
- sušeno i kandirano voće, orahe, bademe, lešnik, smokve, grožđe, urme
A šta jesti
- ribu plavu i belu, piletinu i ćuretinu bez kožurice, kuvanu junetinu, jagnjetinu, divljač, pršut
- obrano mleko, jogurt, kiselo mleko, posne sireve, kefir
- maslinovo, suncokretovo, kukuruzno i sojino ulje
- hleb od celog zrna, integralni, crni, ražani
- sve vrste povrća, ako je kuvano bez dodataka masnoće, sojine proizvode, salate, sve začinsko bilje, biber, so do tri grama na dan, sirće, ren, senf, kim, bosiljak
- slatkiše sa veštačkim zaslađivačem, suve kolače bez masnoća
- jabuke, višnje, limun, jagode, maline, dunje, ribizle, borovnice, kupine
- tokom celog života pridržavajte se ovih saveta za ishranu
- šetajte svaki dan bar 45 minuta
- redovno kontrolišite telesnu težinu, holesterol, trigliceride i šećer
- uživajte u životu, budite optimista i smejte se - jer život je lep!
"S PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE ZIĐIN O DALJOJ SARADNJI" Vučić posle sastanka: Posebno smo se osvrnuli na ekonomski značaj projekata i otvaranje novih radnih mesta