Ipak je potrebno!
- Pravo da vam kažem, dok je trajalo ono čudo s tim da li nam je mleko otrovno ili ne, izbacila sam ga iz ishrane svog deteta na desetak dana. Na kraju me je sin molio da doručkuje krofne i mleko kao i pre. Kazao mi je: “Ti mama ne znaš ništa! Mleko nije otrovno. Ono je lepo! Probaj!” - priča nam R. B., majka četvorogodišnjeg Lazara.
Prof. dr Nedeljko Radlović, rukovodilac Službe za gastrointestinalne i nutritivne poremećaje u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, objašnjava da se standardi za količinu aflatoksina u mleku razlikuju se od zemlje do zemlje i da to zavisi od mnogo faktora.
- Tako je u Americi i Rusiji dozvoljeno da te supstance u njemu bude 0,5 mikrograma po litru, dok je u EU ta količina 0,05. Neke zemlje poput Mađarske idu i dalje od toga i ističu da u njihovom mleku ima nula aflatoksina, ali zaista bih voleo da vidim kako to postižu. Za bebe koje sisaju i mališane do dve, pa i tri godine, dozvoljeno je da aflatoksina u mleku bude svega 0,025 mikrograma po litru, i to je univerzalni standard, koji važi svuda - kaže ovaj stručnjak.
Prema njegovim rečima, mleko i mlečni proizvodi predstavljaju biološki veoma vrednu i lako svarljivu hranu, a ono što ih posebno čini nezamenjivim u ishrani dece, ali i odraslih, jeste visok sadržaj kalcijuma.
- On je neophodan ne samo za razvoj i održanje skeleta i zuba nego i za brojne druge procese u organizmu. Da bi se zadovoljile potrebe za kalcijumom, optimalna dnevna količina mleka koju bi dete posle navršene prve godine trebalo da popije jeste pola litra, a minimalna je 350 mililitara - ističe dr Radlović i dodaje da ono u ishrani tokom detinjstva ima poseban značaj jer se tako sprečava razvoj teških bolesti, osteopenije i osteoporoze, odnosno oboljenja koja se ispoljavaju sklonošću ka prelomima kuka, kičmenih pršljenova i drugih segmenata skeleta u poznijim godinama.
Mlečni proizvodi još korisniji
Dr Nedeljko Radlović je istakao da se deci uzrasta do dve godine preporučuje punomasno kravlje mleko, za one od do pet godina poluobrano, a nakon tog perioda detinjstva obrano.
- Treba istaći da fermentisani mlečni proizvodi kao što su jogurt, kefir i kiselo mleko, zbog svog probiotičkog efekta i bolje iskoristivosti kalcijuma, imaju apsolutnu prednost u odnosu na obično mleko i različite vrste sireva - kaže on.
"TE JEZIVE SLIKE NE SMEJU DA SE PONOVE" Vučić se hitno oglasio nakon incidenata na blokadama: Siguran sam da će i povređena studentkinja i gospođa biti dobro