Najnovija studija pokazala da konzumiranje karfiola, luka, pečuraka i sličnih namirnica omogućava svim organima da funkcionišu mnogo bolje

Konzumacija takozvanog belog povrća podjednako je važna kao i unošenje zeleniša, pokazala je najnovija studija. Naime, istraživači koji su u njoj učestvovali dokazali su da nutritivne vrednosti krompira i drugog belog povrća često bivaju zanemarivane, ali da to ne znači da su te namirnice manje zdrave od obojenih.

U belo povrće ubrajaju se i karfiol, luk i pečurke, a one dokazano pružaju organizmu neophodna vlakna i brojne vitamine i minerale. Profesor Koni Viver, vođa istraživanja, rekao je da je važno imati na umu da su te namirnice takođe bogate kalijumom i magnezijumom.

Pored toga, krompir sadrži i takozvani otporni skrob, koji je odličan za varenje, deluje antikancerogeno i smanjuje nivo štetnog holesterola. Uz to, odličan je izvor vitamina B i C, nemastan je i bogat ugljenim hidratima, koji telu daju energiju.