Kada hrana ima najbolji ukus
Imate li neki poseban ritual kojem ste skloni pre obroka? Na primer, sečete namirnice na određen način, razmeštate hranu po tanjiru ili odmotavate pakovanja određenim redosledom? Novo istraživanje utvrdilo je kako takvi mali rituali pre samog jela utiču na bolji ukus, hrane.
Neki rituali prilično su očigledni: na primer, duvanje svećica pre sečenja rođendanske torte ili deo proslave kada treba zamisliti želju, a koji obično dolazi pre jela. Ali takođe postoje rituali koji su puno suptilniji.
Tokom spomenutog istraživanja, jedna grupa ispitanika trebalo je da pojede čokoladu, a pre toga su dobili uputstva o načinu konzumiranja poslastice. Čokoladu je trebalo, bez odmotovanja, prepoloviti na dva dela, zatim odmotati prvu polovinu čokolade i pojesti pa tek onda isto ponoviti s drugom polovinom.
Pritom je kontrolna grupa ispitanika trebalo da pojede čokoladu kako god im je najviše odgovara. Ispitanici koji su pre obroka izveli kratki 'ritual' ocenili su ukus čokolade boljim, više su uživali tokom jela pa su više pažnje posvetili čokoladi nego kontrolna grupa.
"DO 31. MARTA GRAĐANI ĆE VIDETI NAJŽEŠĆU BORBU PROTIV KORUPCIJE U POSLEDNJIH 24 GODINE" Vučić: Biće posebni mehanizmi, velike promene u narednih 100 dana