Godine 1989. svetsku javnost do srži je prenerazilo svirepo ubistvo Hosea i Kiti Menendez u porodičnoj kući na Beverli Hilsu, koje su sačmarom usmtrili njihovi sinovi Lajl i Erik Menendez. "Braća monstrumi", kako su prozvani, sedam godina kasnije osuđena su za ubistvo prvog stepena i to na doživotan zatvor jer sudija i porotnici nisu poverovali u njihovu priču o seksualnom zlostavljanju od najranijeg detinjstva, već su smatrali da je motiv zločina bilo preuzimanje kontrole nad porodičnim bogatsvom, koje je doseglo čak 14 miliona dolara.

profimedia-0310096614.jpg
XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia 

Prošlo je punih 35 godina, o tom slučaju se pisalo naširoko, ali se interesovanje za delo i život dva brata ponovo probudilo tokom poslednjih godinu dana, kad je i Netfliks snimio seriju "Monstrumi: Priča o braći Lajlu i Eriku Menendezu".

Društveno-političke okolnosti su se promenile u odnosu na period od pre tri decenije, pojavili su se novi dokazi koji ukazuju na to da je zločin počinjen iz svojevrsne samoodbrane, kako su Lajl i Erik od samog početka tvrdili, s obzirom na to da im je, kako su naveli, otac pretio ubistvom ukoliko nekome otkriju šta se u njihovoj kući dešavalo. Pored toga, objavljeni su i mnogi video zapisi sa suđenja iz kojih je javnost saznala gnusne detalje odnosa braće sa ocem.

Zajedničko tuširanje oca i sinova od, u tom trenutku, 8 i 6 godina, dodirivanje za polne organe, silovanja na različite jezive načine i stupanje u homoseksualne incestuozne odnose već u ranom detinjstvu, kao i psihičko zlostavljanje, deo je strašnih detalja, koje su braća Menendez u suzama otkrila tokom sudskog postupka u dva navrata - 1994. i 1996. godine.

"Bolelo me je, krvario sam"

Lajl je naveo da je ga je otac zlostavljao do 8. godine kontinuriano, sve dok njegov brat Erik nije napunio šest godina - kada se preorijentisao na njega. Tom prilikom je izneo detalje koji su zgrozili svet, kao što je traumatično iskustvo tokom kog mu je otac četkicu za zube gurao u analni otvor.

Kada ga je advokat upitao da li je Hose koristio još neke predmete i da li ga je sve to bolelo, tada 26-godišnji Lajl se potpuno slomio i u suzama ispričao šta je proživeo.

profimedia-0310096015.jpg
XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia 

"Da (koristio je). Silovao me je. Bolelo me je i krvario sam. Veoma sam bio uplašen. Molio sam ga da ne radi to. Rekao sam mu da ne želim i da me povređuje, a on mi je odgovorio da ne bi da me povredi, već da me voli", kroz jecaje je govorio, a na pitanje braniteljke da li mu je bilo važno da ga otac voli, izjavio je sledeće:

"Da, veoma, ali ipak nisam želeo da radimo to", nakon čega je priznao da je bio toliko istraumiran, da je ponekad i sam mlađeg brata vodio u šumu, pa mu četkicom radio iste stvari koje i je i otac njemu samom.

Kamera u sudnici je u tom momentu snimila i dve godine mlađeg Erika, koji je grcao u suzama, evidentno sećajući se tih užasnih dana i iskustava.

Lajl je priznao i da je mokrio u krevetu, a da ga je majka, koja je sve znala i podržavala, kažnjavala tako što nije želela da mu promeni posteljinu, pa bi morao da spava na podu.

"Povraćao sam posle svakog oralnog odnosa"

Erik je, takođe, potvrdio saučesništvo majke, a onda i sam ispričao mučne i jezive detalje iz svog odnosa sa ocem, posebno se osvrnuo na period kad je bio šestogodišnje dete, te obelodanio da je silovanje trajalo sve do 18. godine.

profimedia-0310096624.jpg
XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia 

"Ušao je u sobu i naterao me je da kleknem. Uhvatio me je za ruku i bacio sa kreveta na kolena. Znao sam da je u pitanju neka vrsta intimnog odnosa, ali mi je bilo čudno jer mi nije tražio da skinem odeću, kao što sam navikao. I on je bio obučen. Onda je otkopčao pantalone, izvadio svoj polni organ i rekao mi da želi da izmasiram njegov penis svojim ustima. Uradio sam to", ispričao je u tom trenutku 24-godišnji Erik, pa jedva izustio da je morao da ga zadovoljava do samog kraja, te bi svaki put nakon takvog čina išao da povraća.

U nastavku je priznao i da je zbog kontinuiranog strašnog zlostavljanja stavljao veliku količinu limuna na hranu, kako ne bi osećao ukus izlučevina svog oca u ustima.

Tetka saznala, majka optuživala decu da lažu

Čak je njihova tetka po majkinoj liniji Dajan Vnader Molen posvedočila da joj se Lajl kada je imao 8 godina požalio da se on i otac dodiruju za polne organe, što je odmah izbuzemljeno rekla svojoj sestri Kiti, koja je optužbe odbacila i svog sina nazvala lažovom.

"Nikad više nismo razgovarali o tome", dodala je Molen na sudu.

I mnogo je gnusnih priča na istom mestu otkriveno pre tri decenije, ali su braća Menendez ipak osuđena na doživotnu robiju uz obrazloženje da su zlostavljanje "izmislili", te da su roditelje usmrtili iz obesti prema novcu.

Pismo i svedočenje još jedne žrtve kao novi dokazi

Sve donedavno niko nije želeo ponovo da razmotri okolnosti ovog svirepog ubistva, a onda - javili su se psihijatri, koji su po govoru tela potvrdili da njihovi iskazi ne mogu biti izmišljotine, a emocije odglumljene, zatim advokati, koji smatraju "da bi braća Menendez, da su bile sestre, bile oslobođene odavno, jer je ljudima neverovatno da otac može da siluje sinove i da bi lakše poverovali u priču da su ženska deca u pitanju, jer su to, na užasnu žalost, češći slučajevi zlostavljanja u porodici", ali i novi dokazi - poput pisma koje je Erik osam meseci pre ubistva poslao svom rođaku Endiju Kanu, a u kom je napisao da mu je otac "dirao penis".

profimedia-0310096604.jpg
XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia 

"Moj tata mi je dirao penis, kaže da je to način na koji očevi izražavaju ljubav. Pokušavam da izbegavam tatu. Endi, to se i dalje događa, ali sad mi je još gore... Svake noći ostajem budan bojeći se da bi mogao da uđe u sobu", stoji u prepisci između rođaaka, koja je obelodanjena u maju prošle godine.

Pismo nije jedini novi dokaz koji se pojavio. Roj Roselo, bivši član portorikanskog benda "Menudo", javio se sudu kako bi ispričao kako ga je Hose Menendez takođe seksualno zlostavljao još ranih 80-ih - dok je i sam bio maloletan.

U to vreme Hose Menendez je radio kao izvršni direktor RCA Records-a, koji je zastupao bend "Menudo". Roselo sada ima 54 godine i u izjavi pod zakletvom podnetoj 2023. priznao je da je išao u kuću Menendeza u jesen 1983. ili 1984, kada je imao između 14 i 15 godina.

Otrkio je da je popio "čašu vina", a onda osetio da "nema kontrolu" nad svojim telom, nakon čega ga je Menendez odveo u sobu i silovao. Roselo, takođe, u izjavi pod zakletvom navodi da je bio seksualno zlostavljan u još dva navrata, neposredno pre i neposredno posle nastupa u "Radio City Music Hall-u" u Njujorku.

"Kada sam prvi put čuo za to, plakao sam", rekao je Lajl Moralesu.

"Za mene je veoma značajno da na videlo izađu stvari koje bi navele ljude da shvate da je ono što pričamo istina", dodao je on, a preneo "CBS news".

Šira porodica i javnost traže oslobađanje braće

U međuvremenu se javila njihova šira i uža porodica, koja zahteva da se slučaj ponovo uzme u razmatranje i da se braća nakon dugih 35 godina puste na slobodu. Isto želi i veliki procenat svetske javnosti, koja im upućuje podršku putem društvenih mreža.

Kada je njihov emotivni život u pitanju, Lajl se venčao u zatvoru sa Anom Erikson 1996. godine, a onda se razveo 2001. Dve godine kasnije oženio se Rebekom Snid.

Erik je, sa druge strane, u braku Tami Rut Sakomon od 1999. godine, sa kojom je dobio i ćerku, čime je sebi ostvario veliku želju, jer se plašio da nikad neće postati otac.

(Kurir.rs/Žena/I.M.)

Reuters MENDI OPTUŽEN ZA SILOVANJE Fudnbaler Mančester sitija na sudu