Kada je tridesetosmogodišnji Stefan Tankov u jesen 2022. počeo da se ponaša čudno, lekari su mislili da je to uzrokovano depresijom i dijabetesom tipa 2. Njegova supruga Sile, koja sada ima 42 godine, počela je da primećuje promene u njegovom karakteru. Počeo je da se povlači u sebe i ponaša kao dete tražeći da mu ona pomogne oko jednostavnih stvari poput ulaska u autobus.

U roku od šest meseci, Stefan je radio stvari koje nisu bile u skladu sa njegovim karakterom, pa je počeo da krade flaše vina iz lokalnih prodavnica. Tek tada su ga uputili kod specijaliste koji je uradio neurološke testove koji su otkrili poražavajuću dijagnozu - demencija u mladosti.

Sile, profesorka u srednjoj školi, prvi put je primetila Stefanovu promenu ponašanja kada je prestao da je pita kako joj je prošao dan, a umesto toga pitao šta ima za večeru.

Bio je neobično krut u vreme večere, nakon čega je išao pravo u krevet. Borio se da zadrži posao jer je postao jako povučen, stalno zaboravljajući da uradi jednostavne stvari koje bi ga žena zamolila.

Stefanova supruga se prisetila njegove zbunjenosti kada ga je zamolila da dođe autobusom da je poseti u bolnici. Pretpostavila je da je njen muž depresivan i zakazala je pregled kod lekara opšte prakse.

Doktor je uradio testove koji su otkrili da ima dijabetes tipa 2 i zaključio da su njegovi simptomi kombinacija bolesti i poteškoća sa mentalnim zdravljem.

„Mislili smo da je to možda izazvalo zabunu, ali se nije popravio“, rekao je Sile.

„Usred lekarskog pregleda je ustao i otišao. Morala sam da ga podmitim Mekdonaldsom da se vrati. Ponašao da se kao malo dete."

Stefan Tankov 2.jpg
printscreen/facebook/Stefan Tankov 

Šest meseci kasnije, u aprilu 2023., primetila je da su se radnici u lokalnoj prodavnici „pomalo uznemirili“. Vlasnik radnje je uhvatio Stefana u pokušaju da ukrade flaše vina i otpustio ga.

Porodica je odlučila da ga odveze u bolnicu gde su testovi pokazali da je njegova kognitivna funkcija „veoma niska“. Lekari su zakazali magnetnu rezonancu i CT sa potpunom psihološkom procenom.

Posle posete bolnici, Sile se brinula o njemu kod kuće naredne četiri nedelje.

„Jednog jutra sam ga zatekla kako stavlja ruke na ringlu, koja je bila jarkocrvena, da vidi da li je topla. Dešavalo se da odluta, hoda ispred automobila i bulji u ljude. Prestali smo da izlazimo napolje. Nije mogao više da kontroliše mokrenje", rekla je.

Zatim ga je odvela nazad u bolnicu gde su mu urađeni CT i magnentna rezonanca i lumbalna punkcija pre nego što mu je postavljena razorna dijagnoza frontotemporalna demencija - neuobičajena vrsta bolesti koja izaziva probleme u ponašanju i jeziku. Može izazvati širok spektar simptoma, posebno u ranim fazama.

Stefan Tankov 3.png
printscreen/facebook/Stefan Tankov 

Verovatnije je da je demencija koja se javlja kod mladih genetska i u većini slučajeva mlađi ljudi sa demencijom nemaju nikakva ozbiljna ili dugoročna zdravstvena stanja.

"Bila sam u potpunom šoku...Nadali smo se da ćemo imati porodicu", rekla je Sile.

U nemogućnosti da se vrati kući, Stefan je ostao u staračkom domu pre nego što je vraćen u bolnicu, gde je ostao 11 meseci, a njoj je dozvoljena jednočasovna poseta.

Bilo joj je 'teško' što nikada nije videla njegovu sobu i morala je da se nosi sa stalnim pozivima socijalnih radnika, psihologa i medicinskih sestara.

Stefan se u julu konačno uselio u divan novi starački dom, ali njegovoj supruzi je i dalje teško.

"Ne očekujete da ćete kupovati vašem 40-godišnjem mužu plišane igračke koje je počeo da žvaće, a vi se brinete da bi mogao da se uguši. Srećan je u kući i volim da budem sa njim, čak i ako je to samo zagrljaj. Ima malih znakova zbog kojih se sve isplati, na primer kada peva uz pesmu koju je moj brat napisao ili mi stisne ruku. I dalje mi govori da me voli. Kada pogledam unazad, ti srećni trenuci su uspomene koje želim da imam", zaključila je Sile.

(Kurir.rs/DailyMail/M.F.)

TikTok/stricek_dusko Digitalna demencija kod dece