Kod osoba koje malo spavaju dolazi do značajnog povećanog unosa visokokalorične hrane

VAŠINGTON - Studija sprovedena u Univerzitetskom centru Berkelej funkcionalnom magnetnom rezonancom procjenjivala je aktivnost mozga i došla do zaključka o uticaju manjka sna na prehrambene navike.

Analizom 23 magnetske rezonance ispitanika rezultati su ukazali da osobe s manjkom sna imaju povećanu potrebu za "nezdravim" namirnicama i brzom hranom od osoba koje su imale potrebnu količinu sna, piše u stručnom časopisu "Nature Communications".

Naime, studija je pokazala da se manjkom sna aktivnost pojedine regije mozga odgovornih za motivaciju i čežnju pojačavaju.

Rezultati su dobijeni na osnovu procene aktivnosti mozga posle 80 ponuđenih namirnica i njihovim svrstavanjem na tablici u zavisnosti od potrebe za konzumacijom.

Među ponuđenim namirnicama bili su voće i povrće, visokokalorični burgeri, pice i krofne.
Autori studije ističu da kod osoba s manjkom sna dolazi do značajno povećanog unosa visokokalorične hrane i da promenjena aktivnost mozga kao i posledične promene pri odabiru hrane mogu da objasne zašto takav tip ljudi ima prekomernu telesnu masu ili su gojazni.