Određene bakterije u flori creva u stanju su da prerađuju energiju iz hrane i smeštaju je u ćelije masti zbog čega se ljudi debljaju

Poznato je da onaj ko prestane da puši, udeblja se. Godinama se nagađalo šta bio mogao biti razlog, a sada je stvar razašnjena - preterano jedenje čokolade ili sladoleda.

Brojni pušači bi to rado prestali da puše, ali to nije tako jednostavno, a jedan od razloga zašto mnogi ne prestaju jest strah od debljanja. Oko 80 odsto pušača koji se odluče da prestanu da puše udeblja se prosečno sedam kilograma. To je mnogo i to frustrira. Jer, razlog nije to što neki umesto pušenja jedu mnogo čokolade. I oni bivši pušači koji jedu jednaku ili manju količinu hrane, uključujući i čokoladu, udebljaju se kad prestanu da puše.

Menja se flora creva

Švajcarski naučnici tvrde da razlog definitivno nisu kalorije. Kažu da je razlog promena flore creva. U njihovoj studiji su učestvovali pušači, nepušači i osobe koje su upravo prestale da puše.

Naučnici bolnice u Cirihu devet nedelja su analizirali uzorke stolice ispitanika i utvrdili dok se kod nepušača i pušača ništa nije menjalo, kod osoba koje su prestale da pušu u flori creva su se događale dramatične promene.

Odjednom su prevladavale vrste bakterija koje dominiraju i u crevima debelih osoba. Te bakterije pripadaju porodicama koje se stručno zovu proteobacteria i bacteroidetes. Osobe koje su prestale da puše odmah su se počele da se debljaju, iako nisu uzimale ni kalorije hrane ili pića više nego ranije, otkrio je Džerald Rodžer.

Bakterije koje debljaju

Određene bakterije u flori creva u stanju su da prerađuju energiju iz hrane i smeštaju je u ćelije masti zbog čega se ljudi debljaju.

Američki naučnici iz Los Anđelesa utvrdili da sastav flore creva načelno utiče na to da li je neko debeo ili nije. Kod debelih ljudi određene bakterije u crevima u određenim uslovima nanose to zlo. U jednoj studiji koja je u toku naučnici sad ispituju da li je moguće iz creva eliminirati bakterije koje ljude debljaju.