"ON SE NAJBOLJE LJUBI" Ona ima 96, on 100 godina i upravo su se VENČALI: Svadba je bila SPEKTAKL, a ovo je njihova LJUBAVNA PRIČA

Jean-Marc David / Sipa Press / Profimedia

Ovaj novopečeni bračni par zajedno ima blizu 200 godina. Veteran Drugog svetskog rata Harold Terens (100) i njegova draga, Džini Sverlin (96), dokazali su da ljubav ne poznaje granice kada su se venčali proteklog vikenda u Normandiji, u Francuskoj. Na putu do venčanja mlada je rekla: “To nije samo za mlade, ljubavi, znaš? Imamo leptiriće”, piše The Guardian.

Lokacija je bila elegantna kamena gradska palata Karantan, ključni početni cilj "Dana D" koji je vodio žestoke borbe nakon savezničkog iskrcavanja 6. juna 1944, koje je pomoglo da se Evropa oslobodi tiranije Adolfa Hitlera. Kao i drugi gradovi i sela širom obale Normandije, gde se gotovo 160.000 savezničkih vojnika iskrcalo pod vatrom na pet plaža kodnih naziva, to je bilo centralno mesto sećanja i proslave 80. godišnjice tog dana. Dok je ulicama odzvanjao sving Glena Milera, zvanice su se postrojile dobrih sat vremena pre venčanja. Nakon što su oboje izgovorili "da" uz zavete koje je gradonačelnik Karantana pročitao na engleskom, par je razmenio prstenje.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Ovim prstenom sam te venčao", rekao je Terens.

"Stvarno?", rekla je mlada kroz kikot.

“Uzdravlje svima. I za mir u svetu i očuvanje demokratije u celom svetu i kraj rata u Ukrajini i Gazi”, rekao je Terens dok su on i njegova nevesta nazdravljali čašama.

U besprekornim izdanjima

Publika je vikala "La mariée!" - "Mlada!" – Mlada je nosila dugu lepršavu haljinu jarke roze boje, a mladoženja je izgledao doterano u svetloplavom odelu.

“On se najbolje ljubi, znaš?” ponosno je izjavila mlada pre nego što su se oduševljeno zagrlili pred televizijskim kamerama.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"U redu! To je to za sada!” rekao je Terens.

Na šta je ona brzo dobacila: "Misliš, kasnije će biti još?"

Prisustvovali Makron i Bajden

Bili su pozvani na svečanu večeru u Jelisejskoj palati u subotu uveče s predsednikom Emanuelom Makronom i američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

"Čestitam mladencima", rekao je Makron, izazvavši klicanje i ovacije ostalih gostiju tokom zdravice hvaleći francusko-američko prijateljstvo.

Supružnici, koji su inače oboje bili udovci, odrasli su u Njujorku: ona u Bruklinu, on u Bronksu. Terens je prvi put posetio Francusku kao 20-godišnji kaplar američkih vazdušnih snaga nedugo nakon Dana D. Prijavio se 1942. i, nakon što je ispraćen u Britaniju, bio je pridružen borbenoj jedinici P-47 Thunderbolt s četiri pilota kao njihov tehničar za popravku radija. Na dan D, Terens je pomogao da se poprave avioni koji su se vraćali iz Francuske kako bi mogli ponovo da se pridruže bici. Rekao je da je pola pilota njegove kompanije umrlo tog dana. Terens je otišao je u Francusku 12 dana kasnije, pomažući u transportu nemačkih ratnih zarobljenika i bivših američkih ratnih zarobljenika u Englesku. Nakon nacističke predaje u maju 1945, ponovo je pomogao u transportu oslobođenih savezničkih zarobljenika u Englesku pre nego što se mesec dana kasnije vratio u SAD.

(Kurir.rs/ The Guardian/ Net.hr/ L. S)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Mladenci stigli na crkveno venčanje  Kurir