NASA SNIMILA KATAKLIZMU U SVEMIRU: Ovako izgleda kada ogromna crna rupa proguta zvezdu veličine našeg Sunca (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

UZ POMOĆ MOĆNOG TELESKOPA

NASA SNIMILA KATAKLIZMU U SVEMIRU: Ovako izgleda kada ogromna crna rupa proguta zvezdu veličine našeg Sunca (VIDEO)

Planeta -

Prvi put uz pomoć NASA-inog teleskopa za lov na planete zabeleženo je kako ogromna crna rupa uništava zvezdu.

Satelit američke svemirske agencije TESS otkrio je nestanak zvezde udaljene 375 miliona svetlosnih godina koja je povučena moćnom gravitacijom supermasivne crne rupe.

Zvezda veličine našeg Sunca na kraju je progutana u retkom svemirskom događaju.

Astronomi su koristili međunarodnu mrežu teleskopa kako bi otkrili fenomen pre nego što su se okrenuli TESS-u koji je dizajniran da lovi udaljene planete, a zabeležio je početak dramatičnog događaja pokazujući svoju efikasnost u posmatranju svemira.

"Tu se radilo o kombinaciji sposobnosti i sreće i ponekad vam to treba da pogurate nauku napred", rekao je astronom Tomas Holoien iz Instituta za nauku Karnegi.

Takav fenomen se dogodi kad se zvezda previše približi supermasivnoj crnoj rupi, objektu koji postoji u centru mnogih velikih galaksija, uključujući naš Mlečni put.

Veoma snažne gravitacijske sile rastrgnu zvezdu i nešto materijala bude izbačeno u svemir, a ostatak upadne u crnu rupu formirajući pritom disk vrelog, sjajnog gasa.

"Možemo da merimo brzinu kojom postaje sjajnija, a uočimo i pad temperature i sjaja koji su jedinstveni", kaže Holoien.

Uočavanje oscilacija svetlosti dok crna rupa guta zvezdu i izbacuje zvezdani materijal u spirali, moglo bi da pomogne astronomima da razumeju ponašanje crne rupe, naučnu misteriju još od vremena fizičara Alberta Ajnstajna koji je istraživao uticaj gravitacije na svetlost u pokretu.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track