CIVILI STRADALI U ANTITERORISTIČKOJ OPERACIJI SAD Vašington: Misija bila uspešna, nije bilo američkih žrtava
Foto: Muhammad HAJ KADOUR / AFP / Profimedia

najmanje 12 tela

CIVILI STRADALI U ANTITERORISTIČKOJ OPERACIJI SAD Vašington: Misija bila uspešna, nije bilo američkih žrtava

Planeta -

Američka vojska u četvrtak je uspješno sprovela antiterorističku misiju na severozapadu Sirije, objavio je Pentagon, dodavši da nije bilo američkih žrtava.

Stanovnici severozapadnog grada Atmeha i pobunjenici koji se bore protiv sirijske vlade ranije su saopštili da je u dva sada dugoj operaciji stradalo nekoliko civila. Kako prenosi Rojters, veruje se da su mete bili džihadisti povezani sa Al-Kaidom.

"Američke snage za posebne operacije pod zapovedništvom Centralnog zapovedništva izvele su protivterorističku misiju na severozapadu Sirije. Misija je bila uspešna“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi i dodao da "nije bilo američkih žrtava".

Sa druge strane, stanovnici Atmeha rekli su da se napad dogodio oko ponoći u gusto naseljenom području na granici sa Turskom gde desetine hiljada izbeglih Sirijaca žive u improvizovanom smeštaju.

Stanovnici su čuli razmenu vatre, što znači da je postojao otpor.

Jedan Sirijac rekao je Rojtersu da je u operaciji ubijeno nekoliko ljudi, dok drugi tvrdi da su spasilačke službe izvukle najmanje 12 tela iz urušene višespratnice, među kojima je bilo i žene i dece.

"Na videosnimcima sa mesta događaja vidi se kako ljudi iz ruševina kuće izvlače tela najmanje devet muškaraca, žena i dece", rekao je Čarls Lister, direktor Programa za borbu protiv terorizma.

Tokom operacije navodno je prinudno sleteo jedan od američkih helikoptera, koji su kasnije uništili američki avioni, piše Njujork tajms.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track