PLATINASTI JUBILEJ: Kraljica Elizabeta II slavi 70 godina na britanskom prestolu
Foto: I-Images / Zuma Press / Profimedia

najdugovečniji monarh

PLATINASTI JUBILEJ: Kraljica Elizabeta II slavi 70 godina na britanskom prestolu

Planeta -

Nasmešena britanska kraljica Elizabeta II počela je u subotu proslavu sedam decenija svoje vladavine sa pripadnicima lokalne zajednice u rezidenciji Sandringem na istoku Engleske.

U nedjelju će se obeležiti kraljičin platinasti jubilej, prvi nekog britanskog monarha.

Elizabeta (95) postala je kraljica Britanije i više od 10 drugih monarhija uključujući Kanadu, Australiju i Novi Zeland nakon smrti oca, kralja Džordža VI. 6. februara 1952. godine, dok je bila u Keniji na međunarodnoj turneji.

Kraljica, odevena u svetloplavu haljinu, isekla je slavljeničku tortu koju je napravio lokalni stanovnik uz pesmu "Congratulations" koju je izveo koncertni bend, saopštila je Bakingemska palata.

Elizabeta je nastavila da obavlja svoje kraljevske dužnosti i kad je prešla 90 godina.

No retko je viđena u javnosti otkako je u oktobru prošle godine provela noć u bolnici zbog neodređene bolesti nakon čega su joj lekari preporučili mirovanje.

Bakingemska palata uoči nedeljnog jubileja objavila je snimak kraljice kako pregleda predmete sa prethodnih kraljevskih jubileja, među njima i lepezu koju je dobila njezina praprabaka kraljica Viktorija za 50 godina na prestolju 1887. godine, sa potpisima porodice, prijatelja i političara.

Ironija sudbine je da Elizabeti uopšte nije bilo suđeno da postane monarh po rođenju, već je postala kraljica samo zato što je njen stric Edvard VIII. abdicirao kako bi bio sa razvedenom Amerikankom Volis Simpson.

Elizabeta je 2015. godine prestigla Viktoriju po najdužoj vladavini Britanijom u liniji čije poreklo seže u doba normanskog kralja Viljema I i njegovog osvajanja Engleske 1066.

Skromni događaji ovog vikenda tek su uvod u veću pompu i raskošniju ceremoniju za proslavu platinastog jubileja početkom juna.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track