POLJSKA JE U TAJNOSTI UKRAJINI VEĆ DOSTAVILA BORBENE AVIONE: Članica NATO-a letelice "mig-29" isporučila u proleće PROŠLE GODINE
Foto: EPA / Jacek Turczyk

njena uloga sve značajnija

POLJSKA JE U TAJNOSTI UKRAJINI VEĆ DOSTAVILA BORBENE AVIONE: Članica NATO-a letelice "mig-29" isporučila u proleće PROŠLE GODINE

Planeta -

Nakon što je Ukrajina dobila obećanje od saveznika da će joj isporučiti moderne tenkove za nastavak rata protiv Rusije u cilju oslobađanja oblasti na istoku i jugu zemlje, iz Kijeva stižu sve glasniji zahtevi da im se isporuče borbeni avioni i rakete dugog dometa, koji bi trebalo da donesu odlučujuću prevagu na frontu.

Većina zapadnih zemalja za sada ne razmatra slanje borbenih aviona, navodeći da bi to doprinelo rasplamsavanju sukoba i njegovom širenju van granica Ukrajine.

Mig 29, Mig-29
foto: Shutterstock

Trup i krila

Međutim, jedna članica NATO koja u sukobu na istoku Evrope ima sve značajniju ulogu iz ugla dopremanja pomoći Kijevu otišla je korak dalje i već je isporučila borbene avione svom istočnom susedu.

To je Poljska, koja je u tajnosti Ukrajini isporučila nekoliko borbenih aviona tipa "mig-29", sovjetske proizvodnje. Kako navodi navodi dnevnik Dženik gazeta pravna (DGP), vlasti u Varšavi avione su isporučile "kombinovanom metodom". Oni su isporučeni rastavljeni pod izgovorom da se radi o rezervnim delovima za ukrajinske letelice.

- Trup i krila su takođe zavedeni kao rezervni delovi - naveo je dnevnik citirajući anonimni izvor iz vlade Poljske.

U martu prošle godine, tokom prvog meseca ruske invazije na Ukrajinu, Sjedinjene Države, koje su glavni saveznik Kijeva, odbacile su plan da se poljski avioni "mig-29" ustupe ukrajinskim snagama pod izgovorom da bi to "dovelo do eskalacije" kojom se rizikuje direktno uvlačenje NATO ili SAD u sukob protiv Rusije.

Poljska, MiG-29
foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Iz Varšave su čak i predlagali da se poljski avioni dostave Ukrajini preko Nemačke, to jest preko američke vazduhoplovne baze Ramštajn, što je takođe odbačeno u Pentagonu.

Obilna pomoć

Međutim, u aprilu je Pentagon naveo da su neimenovani američki saveznici ojačali ukrajinske vazduhoplovne snage šaljući rezervne delove kojima su popravljeni brojni oštećeni ukrajinski avioni.

Dnevnik Dženik gazeta pravna otkriva da je taj saveznik bio Poljska, koja je u aprilu Ukrajini dostavila vojnu pomoć vrednu sedam milijardi dolara i koja, osim letelica, uključuje tenkove, haubice i višecevne raketne bacače.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track