HRVATSKA ZATVORILA GRANICE PREMA BIH I CRNOJ GORI: Uvedena nova pravila, za državljane Srbije režim prelaska ostaje isti
Foto: Profimedia

prelazak granice

HRVATSKA ZATVORILA GRANICE PREMA BIH I CRNOJ GORI: Uvedena nova pravila, za državljane Srbije režim prelaska ostaje isti

Hrvatska -

Zbog pandemije korona virusa Hrvatska je promenila granični režim sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom i zatvorila granice sa tim zemljama.

Nova pravila se uvode na međunarodne granične prelaze sa BiH - Doljani, Gabela Polje i Nova Sela, kao i na malogranični prelaz Unka i Gabela Polje II koji su do sada služili za prelazak lokalnog stanovništva, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prema Crnoj Gori uvodi se poseban režim na granične prelaze Karasovići i Vitaljina.

Nove mere važe od subote uveče, a podrazumevaju da hrvatski državljani koji se vraćaju iz BiH moraju u samoizolaciju.

foto: EPA/ANTONIO BAT

Hrvatski ministar zdravlja Vilo Beroš tu odluku obrazložio je činjenicom da u BiH postoji lokalna transmisija virusa i dodao da će popis zemalja biti još proširen, ne precizirajući na koje sve zemlje.

Kako je rekao, biće ih puno stavljeno na popis i da epidemiolozi imaju tačne popise, koji se dnevno menjaju i nekoliko puta.

Pooštreni režim na snazi je i na prelazima Vinjani Gornji - Osoje, potom Vinjani Donji, kao i na tri malogranična prelaza Slivno, Sebišina i Jovića most, a tranzit kroz Neum nije deo ove odluke i za sada se saobraćaj prema Dubrovniku na graničnim prelazima Kleku i Bistrini odvija nesmetano.

foto: EPA/ANTONIO BAT

ZA DRŽAVLJANE SRBIJE REŽIM NA GRANICI OSTAJE ISTI

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Hrvatske Davor Božinović izjavio je danas da režim prelaska granice prema Srbiji ostaje isti i da osobe iz te zemlje neće morati da idu u samoizolaciju.

Sinoć su se na graničnim prelazima, ne samo sa BiH, već i Srbijom i još nekim državama, radile provere posebne opreme i ljudskog potencijala.

Režim prema Srbiji ostaje kao što je bio, rekao je Božinović na pres konferenciji Nacionalnog štaba Civilne zaštite Hrvatske.

Božinović je dodao da je, nakon što je razgovarao sa ministrima unutrašnjih poslova Srbije, Mađarske i Slovenije, uspostavljen režim prelaska granica koji je pokazao rezultate, prenosi Hina.

Do sedam sati jutros iz Hrvatske je na graničnom prijelazu Bajakovo izašlo 41 teretno vozilo, a isto tako 41 vozilo je izašlo u BiH na graničnom prijelazu Stara Gradiška, naveo je Božinović.

Naveo je da je u tranzitu u Hrvatskoj pod policijskom pratnjom 68 teretnih vozila i dva autobusa koji se kreću u smeru Bajakova i 45 teretnih vozila koji se kreću u smeru Stare Gradiške.

Konvoj teretnih vozila koji je zbog epidemije koronvirusa bio zadržan na italijansko-slovenačkoj odnosno slovenačko-hrvatskoj granici krenuo je u subotu u večernjim satima.

HRVATSKA DONELA ODLUKU O MERAMA MOBILIZACIJE ZDRAVSTVENIH USTANOVA

Ministarstvo zdravlja Hrvatske donelo je Odluku o merama mobilizacije i rasporeda rada i radnog vremena zdravstvenih ustanova i njihovih zaposlenih, kao i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe, izjavio je danas ministar zdravlja Vili Beroš.

On je to rekao na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite Republike Hrvatske, prenosi Hina.

U odluci je navedeno da se mobilizacija, organizacija i raspored rada i radnog vremena, promena mesta i uslova rada zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe, kao i korištenje medicinsko-tehničke opreme i ostalih sredstava, sprovodi u skladu sa potrebama sprovođenja mera zaštite stanovništva tokom epidemije COVID-19.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track