KAKO JE ŠOLAK POSTAO NAJBOGATIJI SRBIN: Uzurpacija privatne imovine i nelegalno korišćenje struje na teret građana (8)
Foto: Shutterstock, screenshot

SERIJAL KURIRA, 8. NASTAVAK

KAKO JE ŠOLAK POSTAO NAJBOGATIJI SRBIN: Uzurpacija privatne imovine i nelegalno korišćenje struje na teret građana (8)

Dosije Šolak -

U specijalnom serijalu Kurir otkriva kako je zaista izgledao put ostvarenja "američkog sna" ovog kontroverznog milijardera u mutnim vodama balkanske tranzicije.

Uprkos pokušajima da sebe predstavi kao ozbiljnog poslovnog čoveka, a svoju kompaniju kao vodećeg telekomunikacionog operatera u Jugoistočnoj Evropi, tokom divljeg poslovanja na terenu kompanija SBB se suočavala sa brojnim optužbama za uzurpaciju privatne imovine građana.

I dok je Dragan Šolak kupovao privatne avione i golf terene na ekskluzivnim lokacijama, prema svedočenju većeg broja građana, njegova kompanija SBB je u stambenim zgradama protivpravno uzimala struju iz zajedničkih i privatnih strujomera. Ceh za napajanje mreže Šolakove firme plaćali su stanari tih zgrada a da to niti su znali, niti su za tako nešto dali pristanak.

Na krađi struje zaradili preko 36 miliona evra

U julu 2019. godine, na posebnoj konferenciji za medije, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić predstavio je medijima slučaj protivpravnog uzimanja struje od strane SBB u Drinčićevoj ulici u Beogradu gde je mreža te kompanije punih deset godina bila nelegalno priključena na strujomer stanara Živorada Jovanovića. Nakon prijave oštećenog vlasnika strujomera, ekipe preduzeća “Gradsko stambeno” su potvrdile iznete sumnje.

Iz dopisa koji se tada pojavio u javnosti, videlo se da je kompanija SBB, prevarnim postupanjem prema korisnicima, odbijala da se isključi sa uzurpiranih strujomera zahtevajući da svi korisnici u ulazu stambene jedinice prethodno raskinu ugovore, što je uslov koji je praktično nemoguće ispuniti.

Stručnjaci EPS-a izračunali su da je za 20 godina poslovanja, na ovaj način SBB na svoje korisnike nelegalno prebacila potencijalne troškove od preko 36 miliona evra. Tom iznosu treba dodati i to što SBB nije plaćao naknade za priključak na električnu mrežu, niti za kupovinu strujomera, kao ni ostale dažbine koje građani redovno plaćaju Elektroprivredi Srbije.

Kupovao avione i klubove dok su mu građani plaćali struju

Dok su njegove firme u stambenim zgradama protivpravno uzimale struju iz zajedničkih i privatnih strujomera, što su plaćali stanari tih zgrada, vlasnik SBB-a Dragan Šolak kupovao je privatne avione, koje sebi ne mogu da priušte čak ni vlade većine svetskih država.

Falkon F-900
Falkon F-900foto: Shutterstock

U junu 2019, srpski mediji objavili su informaciju da je osnivač i suvlasnik kablovskog sistema SBB, za 45 miliona evra kupio privatni avion "Falkon F-900". Tri godine ranije, u maju 2016, na gotovo istovetan način za 35 miliona evra, Šolak je kupio i avion "Falkon 2000 LXS".

Finale Šolakove bahatosti predstavlja nedavna kupovina premijerligaškog kluba Sautempton za koji je iz privatnog džepa izdvojio 120 miliona evra, a prema još nepotvrđenim informacijama, još toliko za plaćanje preuzetih dugova engleskih “Svetaca”.

U SLEDEĆEM NASTAVKU: Uhodani mehanizam za zaobilaženje zakona i kršenje obaveza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track