KAKO JE ŠOLAK POSTAO NAJBOGATIJI SRBIN: Povratak u Srbiju i zametak strateškog partnerstva sa Džordžom Sorošem (2)
Foto: screenshot, Profimedia

Serijal Kurira, 2. nastavak

KAKO JE ŠOLAK POSTAO NAJBOGATIJI SRBIN: Povratak u Srbiju i zametak strateškog partnerstva sa Džordžom Sorošem (2)

Dosije Šolak -

U specijalnom serijalu Kurir otkriva kako je zaista izgledao put ostvarenja "američkog sna" ovog kontroverznog milijardera u mutnim vodama balkanske tranzicije.

Odmah po propasti svog dotadašnjeg biznisa u Sloveniji, Šolak se 1998. godine vratio u Srbiju gde je zajedno sa svojim zetom Dušanom Radosavljevićem osnovao firmu “Kablovski distributivni sistem” (KDS), preteču današnje kompanije SBB.

Prostorije u Kragujevcu gde je osnovan KDS
Prostorije u Kragujevcu gde je osnovan KDSfoto: Kurir

S obzirom da po tadašnjim zakonima privatne firme nisu mogle samostalno da se registruju za obavljanje delatnosti distribucije televizijskih sadržaja, 25 odsto kapitala obezbedila im je Skupština Kragujevca preko lokalne Radio-televizije (RTK).

Poznavaoci političkih prilika u Kragujevcu navode da je Šolak u to vreme imao bliske odnose sa vrhom lokalnog DS, pre svega sa Vlatkom Rajkovićem i Predragom Petakovićem koji je obavljao funkciju direktora RTK.

Današnje glavno prodajno mesto Show Room i Korisnički servis SBB-a u Kragujevcu
Današnje glavno prodajno mesto Show Room i Korisnički servis SBB-a u Kragujevcufoto: Kurir

KDS je tada započela sa uvođenjem kablovske televizije na teritoriji Kragujevca, a ubrzo je na tenderu dobila i posao na delu teritorije Beograda, Mladenovca i još nekoliko gradova u Srbiji. Kako firma nije imala dovoljno kapitala za pokrivanje svih pomenutih područja, sredinom 2001. godine KDS je konkurisala kod "Investicionog fonda za jugoistočnu Evropu” (Southeast Europe Eguity Fund – SEEF), osnovanog od strane američke korporacije “Overseas Private Fund Investment Corporation” (OPIC) i “Soros Private Funds Management”, koji su tada izdvojili 200 miliona dolara za ulaganje u nerazvijena područja, pre svega u oblasti telekomunikacija, kablovske televizije i proizvodnje papira.

Uspešnom prolasku na konkursu Šolakovoj firmi umnogome je pomoglo njegovo lično poznanstvo sa Džordžom Sorošem koga je, prema svedočenju njegovih poznanika, upoznao u periodu neposredno nakon 5. oktobra 2000. godine. Na poziv predstavnika "OPIC", Šolak je u više navrata boravio u predstavništvu korporacije u Bugarskoj, gde je uspostavio poslovne veze sa Ilianom Gligorovim, Filipom Rombantom (Philipe Rombant), a kasnije i sa Ronaldom Drejkom direktorom strateških investicija.

Dvorište u Kragujevcu gde je Šolak imao video-klub Maja, koji je ugasio kada je ušao u biznis sa VANS produkcijom
Dvorište u Kragujevcu gde je Šolak imao video-klub Maja, koji je ugasio kada je ušao u biznis sa VANS produkcijomfoto: Kurir

Početkom 2002. godine, Petaković je u ime RTK zaključio aneks ugovora o poslovnoj saradnji sa KDS-om. Iako je osnovnim ugovorom bilo predviđeno da lokalna televizija ostvaruje pravo na 25% profita tog distributera, a da KDS-u pripadaju preostale tri četvrtine, novozaključenim aneksom KDS je postao vlasnik celokupnog kapitala. Inače, Petaković je nakon toga preuzeo funkciju zamenika direktora za kablovsku distribuciju televizijskog programa SBB. U februaru 2002. godine, izvršena je dokapitalizacija KDS-a od strane SEEF-a, potpisivanjem ugovora o formiranju prve američko-srpske firme u Kragujevcu, sa većinskim ulogom stranog kapitala.

Potpisnici ugovora bili su Šolak, kao izvršni direktor KDS, Petaković kao direktor RTK i Filip Rombant izvršni direktor SEEF-a. U prvoj fazi ovaj fond je uložio 5 miliona američkih dolara u razvoj KDS-a, sa namerom da u Kragujevcu uspostavi glavni kablovski distributivni centar za područje tadašnje SRJ. Šolak je postavljen za direktora kablovsko-distributivnog sistema za tadašnju SRJ, a Radosavljević za direktora KDS za Šumadiju i Pomoravlje.

Od biznisa iz "kragujevačke garaže" do kompanije do 3,4 milijarde dolara

Prostorije Jukoma u Kragujevcu, preduzeća za proizvodnju audio i video kaseta, prvog Šolakovog biznisa
Prostorije Jukoma u Kragujevcu, preduzeća za proizvodnju audio i video kaseta, prvog Šolakovog biznisafoto: Kurir

Da su sve do sklapanja partnerstva sa Sorošem, počeci Šolakovog kablovskog biznisa bili više nego skromni, potvrdila je i Viktorija Boklag, izvršna direktorka Junajted grupe. U panel raspravi posvećenoj Šolakovoj kompaniji, koja je pod nazivom "Izuzetna priča o rastu u evropskoj kablovskoj distribuciji i medijskoj industriji" u organizaciji EBRD održana 09. maja 2018. u Jordanu, Boklag je istakla da je najponosnija na to što može da kaže da su svoj biznis "počeli u garaži ili stanu i postali najjača medijska i telekomunikaciona kompanija u jugoistočnoj Evropi".

U SLEDEĆEM NASTAVKU: Partnerstvo sa Sorošem – strateška prekretnica u poslovnoj karijeri Dragana Šolaka

Bonus video:

20:46

ŠOLAK HOĆE MONOPOL NA ISTINU: Matić upozorava na perfidne planove milijardera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track