KAZNE ZA NEPOŠTOVANJE IZOLACIJE ZBOG KORONE: Tri godine robije ili 150.000 dinara
Foto: Shutterstock

izolacija

KAZNE ZA NEPOŠTOVANJE IZOLACIJE ZBOG KORONE: Tri godine robije ili 150.000 dinara

Društvo -

To je tako jer je Covid-19 proglašena zaraznom na teritoriji čitave Srbije i automatski se na nju odnose odredbe Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Svi koji se ne budu pridržavali novih mera Vlade Srbije, donetih zbog sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti Covid-19, ali i ne pristanu na naloženu izolaciju ili samoizolaciju, mogu biti kažnjeni prekršajno, novčanom kaznom od 30.000 do 150.000 dinara, ali i krivično, zatvorom do tri godine.

To je tako jer je Covid-19 proglašena zaraznom na teritoriji čitave Srbije i automatski se na nju odnose odredbe Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ali i član 248. Krivičnog zakonika Srbije - nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Advokat Đoko Cebalović, potvrđujući to, kaže za Kurir da svako ko radi suprotno merama, nalozima, odlukama, naredbama nadležnih u državi može da bude na udaru ta dva zakona.

- To će važiti za svako lice koje se za vreme zaraze nekom opasnom bolešću ne pridržava svega što su nadležni odredili za njeno suzbijanje. Uopšteno govoreći, kažnjavanje je predviđeno za sve na šta se te mere odnose - kazao je Cebalović.

U Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji najdirektnije određuje načine postupanja u trenutnoj realnosti, širenju koronavirusa među stanovništvom Srbije, između ostalog, stoji da će se novčanom kaznom od 30.000 do 150.000 kazniti za prekršaj osoba koja ne govori istinu i ne daje tačne i potpune podatke od značaja za otkrivanje izvora i načina prenošenja zarazne bolesti. Isto važi i za one koji se ne pridržavaju naloga doktora u slučajevima kad im je određena obaveza prevoza sanitetskim vozilom ili mera izolacije i lečenja, odnosno izolacije.

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track