6 MERA KOJIMA SE BRANIMO OD KORONAVIRUSA: Stižu novi respiratori, a evo ko će nas snabdevati sa maskama
Foto: Profimedia

borba protiv virusa

6 MERA KOJIMA SE BRANIMO OD KORONAVIRUSA: Stižu novi respiratori, a evo ko će nas snabdevati sa maskama

Društvo -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nove mere i poteze države u borbi protiv širenja korone.

Mere koje je država preduzela u borbi za zaštitu zdravlja ljudi, za podršku naporima onih koji se za to zdravlje najviše brinu, rizikuju i trpe pritisak, kao pomoć najviše ugroženim, i borbu za zaštitu ekonomije od posledica koje nosi ova kriza su sledeće: - Formiranje "zdravstvenog" kriznog štaba za direktnu borbu sa koronom, koji će predvoditi premijerka Ana Brnabić, a činiće ga ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić, kao i naši vruhunski lekari.

1. Formiranje "ekonomskog" kriznog štaba za otklanjanje ekonomskih posledica, koji će voditi sam predsednik Vučić, a činiće ga još i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

2. Povećanje plata svim zdravstvenim radnicima od 1. aprila od 10 odsto.

3. Jednokratna pomoć svim penzionerima od najmanje 4.000 dinara, između 1. i 15. aprila.

4. Nabavka još 500 respiratora, pored 1.008 postojećih.

5. Infektivna klinika u Beogradu opredeljena da bude zadužena samo za lečenje od korona virusa, a nadležni će biti još i Klinički centar Novi Sad i KC Niš.

6. Galenika će obezbeđivati maske za domaće potrebe.

Predsednik će zatražiti dodatnu pomoć od EU. Najavio je da će javnost biti na dnevnom nivou obaveštavana o merama i situaciji. Posebno je apelovao na građane da se ne prave zalihe hrane i dezinfekcionih sredstava, jer za to nema potrebe.

(Kurir.rs/Tanug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track