U SRBIJI UVEDENO VANREDNO STANJE! Vučić: Predaja nije opcija! Zatvara se život da sačuvamo život
Foto: Tanjug/Rade Prelić

ODBRANA PROTIV KORONE

U SRBIJI UVEDENO VANREDNO STANJE! Vučić: Predaja nije opcija! Zatvara se život da sačuvamo život

Politika -

Snaga... Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, kog naša zemlja mora da pobedi. Borba je za naše starije, roditelje, ali i za budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je sinoć u 20 sati vanredno stanje na teritoriji cele Srbije povodom situacije sa koronavirusom.

Vučić je istakao da odluka o uvođenju vanrednog stanja stupa na snagu odmah.

- Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog, opasnog protivnika, kojeg naša zemlja mora da pobedi. Nismo lako doneli tu odluku, pošto se takva odluka donosi u izuzetnim i posebno kriznim situacijama - istakao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, predaja nije i nikad neće biti naša opcija:

- Borićemo se, pobedićemo.

Borba za građane

On je dodao da je borba pred nama - borba za one koji su stvarali, gradili ovu zemlju, za roditelje, naše starije, ali i za budućnost Srbije.

- Naši roditelji, stariji, izgradili su naše gradove, sela, puteve i pruge. Napravili su sve što u našoj zemlji imamo danas. Oni su sada, pre svega, napadnuti i moramo da uradimo sve što možemo da tim divnim ljudima pomognemo - rekao je Vučić.

foto: TANJUG/ Rade Prelić

Prema njegovim rečima, od danas nema škola, vrtića, fakulteta, sporta, ograničiće se rad kafanama, restoranima...

- Učenici će učiti preko televizije, preko više programa - RTS 3 i RTS planete. Škole, verovatno, neće biti otvarane do kraja školske godine. Preko Zavoda za biocide ćemo dezinfikovati sve prostore. Nema treninga, sporta, teretana... Zatvara se život da bismo sačuvali život, naše roditelje, naše stare - naglasio je Vučić i poručio deci da uče i rade iako neće biti škole.

Dodaje da je danas i najgori dan za Evropu, verovatno od Drugog svetskog rata, i da je u Italiji umrlo 368 ljudi, u Španiji gotovo 200, a u drugim se dramatično povećava broj umrlih.

- Nema nikakve sumnje da ćemo se u danima koji dolaze s tim suočiti - rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će u naredna tri dana biti proveravano da li se poštuje odluka.

- Ako budemo morali, u naredna 72 sata donećemo odluku iz ljubavi prema roditeljima, i ne isključujemo mogućnost da, ako kršenje bude 0,1 do 0,2 odsto, donesemo obavezujuću odluku da sva lica moraju da ostanu u svojim kućama, odnosno dvorištima ako su na seoskom području. To važi za starije osobe. Molim ih, jer to radimo za njih. Neće stradati naša deca, već naši roditelji. Zato ih molim da ne izlaze iz kuće. Sve ovo što radimo, radimo zbog vas. Nemojte da izlazite iz kuća. Organizovaćemo pomoć za one koji su sami - rekao je on i dodao da ne mora ni da govori koliko voli penzionere.

Ne stvarajte zalihe

Predsednik je pozvao građane da ne stvaraju zalihe osnovnih životnih namirnica, jer za to nema nikakve potrebe, pošto imamo dovoljno i brašna, ulja, šećera, pirinča i drugih namirnica. Kazao je da je preduzeto još mnogo mera, a mnoge će se menjati i dopunjavati iz dana u dan.

- Ne možemo zabraniti ulazak u zemlju našim državljanima, kao što ćemo svima drugima, ne računajući Kineze, a građani moraju da poštuju eventualnu odluku nadležnih lekara o karantinu ili samoizolaciji.

Stižu maske

On je istakao da je uputio posebno pismo predsedniku Kine Si Đinpingu, jer mnogo „očekujemo od Kine i najveće nade polažemo u nju, koja jedina može da nam pomogne u ovoj situaciji“.

foto: EPA/LUKAS BARTH

- Uputio sam pismo predsedniku Siju, gde sam ga prvu put nazvao dragim prijateljem i bratom. Prema odlukama EU ne možemo da uvezemo ni robu ni medicinsku opremu, jer nemaju ni oni dovoljno. Zato sam zamolio našeg prijatelja i brata Si Đinpinga, garantujući mu vekovno, čelično prijateljstvo sa malom Srbijom. Tražili smo sve od Kine, čak i da nam pošalju lekare, jer naši već postaju umorni, a koronu u bolnice ne smemo da pustimo - rekao je Vučić.

Srbija je, kako je rekao Vučić, kupila od Kine pet miliona zaštitnih maski, koje će stići za nekoliko dana. On je dodao da je pokrenuta i nabavka novih respiratora, takođe od Kineza.

foto: Kurir

Sankcije

KO PREKRŠI IZOLACIJU, DO TRI GODINE ZATVORA

Predsednik Srbije je najavio da će od danas pripadnici Vojske Srbije čuvati bolnice, a da će policija sprovoditi naredbu o izolaciji zaraženih. Građanima koji ulaze u Srbiju biće određen karantin ili mere samoizolacije u trajanju od 14 do 28 dana.

- Policija će da sprovodi naredbu o izolaciji. Ko prekrši izolaciju, dobiće do tri godine zatvora - rekao je Vučić novinarima u Palati Srbije.

On je rekao da će pripadnici Vojske Srbije obezbeđivati bolnice i da u njih neće moći da ulazi ko hoće.

Vučić je rekao da će, osim Kinezima, ostalim državljanima zemalja u kojima su žarišta virusa biti zabranjivan ulazak u Srbiju bez izolacije, čak i ako nemaju simptome virusa.

Za logističke centre

DNEVNO 38.000 MASKI

Vučić je naglasio da će na dnevnom nivou biti obezbeđeno 38.000 maski samo za logističke centre kako bi trgovine i apoteke bile dovoljno obezbeđene, kao i da je to sada najvažnija stvar.

- Neću sada da donosim političke zaključke, nego kad sve prođe, ali smo shvatili da ne postoji velika međunarodna niti evropska solidarnost, to je bila bajka na papiru - rekao je predsednik Srbije.

Prošli smo teške krize

NAJTEŽA BITKA ZA NAŠ NAROD

Vučić je podsetio da je Srbija prošla kroz teške krize, kroz užasnu ekonomsku krizu, pošto smo bili na korak od bankrotstva, i da to danas ljudima izgleda kao pesma, ali da nije bilo lako i da smo sada bili jedna od dve zemlje u Evropi sa najvećim rastom. Predsednik je istakao i da smo prošli i kroz tešku situaciju po pitanju KiM, migranata, Srebrenice...

- Ovo će biti najteža bitka za naš narod, bitka za naše stare i bolesne, oni su meta ovog žestokog napada. Moramo da čuvamo sve, ali su oni pre svega meta ovog žestokog napada - dodao je predsednik Srbije Aleksadnar Vučić.

Patrijarh SPC Irinej

SLUŠAJTE SAVETE STRUČNJAKA

Patrijarh SPC Irinej pozvao je juče vernike i sve građane Srbije posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da budu disciplinovani i slušaju savete stručnjaka po pitanju koronavirusa i istakao da jedino tako možemo da pobedimo to veliko iskušenje.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Patrijarh je kazao da koronavirus hara čitavim svetom i da će SPC dati svoj doprinos u borbi sa tom bolesti.

- Ako se bude slušalo šta kažu stručnjaci, onda će to imati efekta. I mi kao Crkva učinićemo sve da našem narodu predstavimo strahotu koju može ovaj virus da izazove - naveo je Irinej.

Kako je rekao, koronavirus još nije dostigao svoj vrhunac, ali je na putu, a možemo ga zaustaviti samo disciplinom i slušanjem stručnjaka.

Patrijarh je pozvao Crkvu i sve vernike da budu disciplinovani i da prihvate sve što se predlaže, u sopstvenom interesu.

Premijerka Ana Brnabić

PENZIONERIMA ODLOŽENO PLAĆANJE RAČUNA

foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević/DS

Granice Srbije su od sinoć zatvorene osim za diplomate, strane državljane s boravišnom dozvolom i srpske državljane koji se vraćaju iz inostranstva.

- Na našim granicama biće Vojska Republike Srbije, koja će pomagati sanitarnoj inspekciji, graničnoj policiji da čuva naše granice - rekla je premijerka Ana Brnabić kasno sinoć za RTS, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje u zemlji.

Premijerka je rekla da se ne može zabraniti građanima da se kreću, ali da je vanredno stanje i da je najjača moguća preporuka svim građanima da sede kod kuće i budu u samoizolaciji. Ona je navela da će od danas biti zatvorene predškolske, školske i visokoškolske ustanove, a da od utorka kreće nastava putem RTS, RTS planeta i digitalnih udžbenika.

Uz privredu

Premijerka je istakla da svi oni koji mogu da rade od kuće, to rade, a oni koji ne mogu, moraće da se preduzmu zaštitne mere, što je veliki broj kompanija već uradio.

- Gledaćemo da privreda trpi što manje, zato što Srbija mora da preživi. Naša ekonomija mora da preživi - istakla je Brnabićeva.

Kako je rekla, račune za februar, mart i april penzioneri će moći odloženo da plate.

- Dakle, za ova tri meseca penzioneri će biti u mogućnosti da račune plate naknadno, po završetku vanrednog stanja, bez obračunavanja ikakve kamate. Takođe, radimo i na tome da se penzionerima omogući da podižu penzije bez odlaska u banku ili poštu - naglasila je Brnabićeva.

Sudovi redukuju rad

Obaveza je srpskih državljana koji dolaze iz inostranstva da odu u izolaciju 14 dana, a iz oni koji dolaze iz područja žarišta 28 dana, rekla je Brnabićeva i istakla da nema više izuzetaka. Ona je rekla da su kazne ako se prekrše ove mere do tri godine zatvora.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da će zbog vanrednog stanja koje je proglašeno zbog koronavirusa biti umanjen obim rada sudova u zemlji.

foto: Nebojša Mandić

Selaković je rekao da vanredno stanje svakako može da bude okolnost koja će uticati na datum sprovođenja izbora.

Kurir.rs/ Dušan Stamenković/ Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track