BRNABIĆEVA POSLE PROGLAŠENJA VANREDNOG STANJA: Granice zatvorene, ne terajte nas da uvodimo policijski čas
Foto: Printscreen/Prva TV

epidemija ĆE imati ogroman uticaj na privredu

BRNABIĆEVA POSLE PROGLAŠENJA VANREDNOG STANJA: Granice zatvorene, ne terajte nas da uvodimo policijski čas

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su od nedelje od 22 sata u potpunosti zatvorene granice Srbije i ponovila da u zemlju ne mogu da uđu stranci sem diplomata i njihovih porodica, kao i oni sa boravišnim dozvolama.

"Nema izuzetaka sem ako se radi o medicinskom osoblju ili ako smo ih mi pozvali, poput zdravstvenih radnika iz Kine koji dolaze da nam pomognu", rekla je Brnabić za televiziju Prva.

foto: AMG

Kako je rekla, granice će ostati otvorene za građane Srbije koji dolaze iz inostranstva, s tim što će morati u karantin i samoizolaciju od 14 dana, ukoliko dolaze iz zemalja gde je žarište epidemije, poput Italije i Španije.

Ona je najavila da će danas razgovarati sa ministrima zdravlja, unutrašnjih poslova, odbrane i državne uprave i lokalne samouprave Zlartiborom Lončarom, Nebojšom Stefanovićem, Aleksandrom Vulinom i Brankom Ružićem, o punoj primeni karantina i samoizolacije.

"Jer naši ljudi koji dolaze nemaju disciplinu i mogu da ugroze svoje porodice, prijatelje, komšije. Pozvala sam i gradonačelnike Beograda, Novog Sada i Niša da vidimo kako da primenjujemo samoizolaciju", rekla je Brnabić.

Ona je kao primer navela jednu porodicu iz Austrije koja je privatnim avionom sletela i koja je rekla da imaju sastanak u Vladi, a da je posle provere te informacija, porodica poslata nazad u Austriju. Kako je rekla, najvažnije je da vojska i policija budu tamo gde su najpotrebniji - na granicama, bolnicama i na ulicama.

Ona je dodala i da će epidemija imati ogroman uticaj na privredu i dodala da su već sada neki sektori mrtvi poput turizma i hotelijerstva, kao i da će Vlada nastojati da otkloni posledice.

foto: Covid19.rs Printscreen

"Ostavili smo granice za kamione, za uvoz sirovina i izvoz proizvoda. Infrastrukturni projekti se nastavljaju do daljeg, dokle budu mogli. Šsto bolje vreme bude biće nam lakše da se nosimo sa virusom", rekla je Brnabić, ističući da je prvi cilj da se zaštite stariji građani, a drugi da se zaštiti zdravstveni sistem.

Ako građani ne budu disciplinovaniji, slede drastičnije mere

Brnabić je apelovalana građane da slušaju preporuke države i stručnjaka za smanjenje širenja korona virusa i istakla da će u suprotnom biti uvedene drastičnije mere, među kojima su i potpuna zabrana slobode kretanja i policijski čas.

Brnabić je rekla da je danas u glavnom gradu videla velike gužve u saobraćaju i na ulicama i istakla da građani nisu dovoljno ozbiljno shvatili i slušali preporuke predsednika države, premijera i stručnjaka.

"Molim vas na samodisciplinu, posebno starije sugrađane, nemojte da izlazite napolje. Nemojte nas terati da uvodimo policijski čas i da vojsku i policiju izvodimo na ulice i u potpunosti zabranimo slobodu kretanja. To je najdrastičnija moguća mera i ni ja ni predsednik ne bismo želeli da je implementiramo", rekla je Brnabić.

Ona je navela da će, ako se takva situacija nastavi, u naredna dva dana morati da budu preduzete drastičnije mere, a to je i dodatno angažovanje MUP i Vojske Srbije.

"Dobiću danas izveštaje i iz drugih gradova, urbane sredine su najugroženije, ako je i u drugim gradovima ovako, onda je to poražavajuće", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je jutros na ulicama Beograda i u saobraćaju videla velike gužbe i veliki broj starijih sugrađana na ulicama, pekarama, prodavnicama.

"Molim vas da svi preko 65 godina shvate najozbiljnije i zbog vas i zdravstvenog sistema. Moramo da se trudimo da kontrolišemo situaciju, kako bi broj zaraženih bio sveden na minimum, odnosno na onaj broj koji naš zdravstveni sistem može da primi i obradi", rekla je Brbabić.

Istakla je da bez solidarnosti, epidemija ne može da bude pobeđena.

Premijerka je rekla i da je do sada u Srbiji registrovano 55 slučajeva novog korona virusa.

Od njih je 28 osoba na kućnom lečenju, koji su stabilno.

Od pacijenata koji se leče u medicinskim ustanovama, dve osobe su na respiratorima i u teškom stanju.

"Trenutno imamo situaciju pod kontrolom, što ne znači da će tako ostati. Uobičajeno je da se oko 15 dana od pojave virusa drastično kreće da raste broj i očekuje se najjači udarac na zdravstveni sistem", rekla je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug/ FOTO: TV Prva printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track