ODRŽANA DVANAESTA PROJADA: Kraljevčani degustirali proju i druge đakonije, pa uživali u nastupima folkloraca!
Foto: Kurir/J.S.

U RATINI KOD KRALJEVA

ODRŽANA DVANAESTA PROJADA: Kraljevčani degustirali proju i druge đakonije, pa uživali u nastupima folkloraca!

Srbija -

Jedino srpsko takmičenje u pripremanju proje i ostalih đakonija od kukuruznog brašna, pod nazivom „Dani proje“, održano je danas u selu Ratina kod Kraljeva po dvanaesti put.

Kraljevačka „Projada“ svake godine okuplja sve više učesnika, a ove godine bilo ih je četrdesetak, i zahvaljujući tome uspešno čuva od zaborava staru kulinarsku tradiciju našeg naroda, jer se na njoj pripremaju proja, projara, kačamak, ali i druga narodna jela.

1 / 11 Foto: Kurir/J.S.

- Želeći da svoje mesto promovišu i da ga učine poznatim po jednom događaju, meštani sela Ratina osnovali su „Projadu“ i po njoj postali poznati u Srbiji. Od samog početka pa do danas, ona nije bila niti partijski niti politički podeljena, jer su je meštani osnovali u slavu naših pradedova, dedova i očeva, i napravili manifestaciju koja spaja ljude, rekao je na otvaranju dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Manifestaciju sa sloganom „Lepša naša proja nego tuđa pogača, proja nas je hranila i branila“, uveličao je i nastup kulturno - umetničkih društava, na 26. Smotri dečjeg narodnog stvaralaštva koja je danas održana u ovom kraljevačkom selu.

„Projadu“ u Ratini, kao počasni gost, posetila je i drugi sekretar ambasade Ukrajine u Srbiji, gospođa Antonina Kožuhar.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track