NEMA NA TELEVIZIJI NASLEDNIKA MIĆE ORLOVIĆA! Sećanje Nikole Neškovića na devetu godišnjicu od smrti neponovljivog voditelja
Foto: Printscreen

lepe reči

NEMA NA TELEVIZIJI NASLEDNIKA MIĆE ORLOVIĆA! Sećanje Nikole Neškovića na devetu godišnjicu od smrti neponovljivog voditelja

Kultura -

Doajen televizije, dugogodišnji novinar, urednik i voditelj Miloje Mića Orlović preminuo je na današnji dan pre devet godina.

Simbolično, omiljeno lice s malih ekrana preselilo se u večnost 13. februara 2013, na dan kada je pre 55 godina televizija i zvanično postala Radio-televizija Beograd. U istoriji će ostati upamćen kao prvi spiker Dnevnika, voditelj mnogobrojnih kvizova i muzičkih festivala, a za Kurir ga se seća njegov kolega Nikola Nešković, tvorac čuvene "Slagalice".

Miloje Mića Orlović, Mića Orlović
foto: Đorđe Jovanović

- Mići Orloviću se desila najgora moguća stvar u ovoj našoj zemlji - da bude najbolji u svom poslu. Od prvih dana u Valjevskoj gimnaziji, u radio-stanici Studentskog grada, pa do dolaska u Radio Beograd, pa onda u ekipu koja je pripremala TV program i onda još i da bude voditelj i prvog TV Dnevnika. Bio je šarmantan, volela ga je, bolje reći - obožavala ga je kamera, imao je pravi glas za mikrofon, brzo je učio i pamtio, savladao je tehniku sportskog radio-reportera, bio je vešt improvizator i onda mu je bilo lako da se upusti u zabavni deo TV programa i postane najbolji domaćin - voditelj svih mogućih muzičkih festivala, kvizova, kontakt-emisija - seća se Nešković i nastavlja:

- Nije se moglo zamisliti da vam TV nova godina ne počne bez njega, ali ni da vam on ne odbroji: "Deset... devet... osam... sedam... Srećna Nova godina!" I mogli ste se posle hvaliti da vam je on lično prvi čestitao, poljubio vas i da ste baš od njega dobili poklon koji možda donese Deda Mraz, ali ga je predavao Mića Orlović.

Nikola Nešković
foto: Ana Paunković

Pionira TV Beograd Nešković je uporedio s velikanima nacionalnog servisa Italije:

- Bilo je to vreme kada smo imali paralelni televizijski život sa RAI - televizijom Italije, i u njemu smo dobili našeg Majka Bonđorna ili Pipa Bauda. Suvereno je vodio TV kvizove od prvih "Bračnih parova" i tada veoma popularnog "Zlatnog pogotka" i u našoj Jugi postao je kralj kvizova, dobio je titulu koju je imao i Majk Bonđorno. To je bilo vreme Olivera Mlakara, Helge Vlahović, Dunje Lango, Ivana Hetriha i u svim programima je uvek bilo mesta za njih. Zato je i napravljen onaj izuzetan samoironičan muzički spot u emisiji "Obraz uz obraz" sa tekstom: "Imamo savet za roditelje, ne dajte decu u voditelje, istopiće se ko pesak rečni, jer mi smo večni."

Nešković kaže da danas nema takvih TV lica.

- Kasnije televizija više neće imati prostor za Miću i on će se baviti nekim drugim stvarima, radiće program za gastarbajtere dajući mu svoje popularno i prepoznatljivo lice da bi ih podsećao na rodnu grudu. Umesto da nađe za Miću večito mesto u TV programu, TV Beograd će mu zatvoriti vrata jer je pokušao da dovede u red voditelje TV dnevnika, među kojima je bila i supruga generalnog direktora. Pala je reč, primedba, pa i rečenica i... Vratiću se na početak, Mića je bio najbolji u tom poslu, a to se ovde ne prašta. TV sponzori će platiti izradu skulpture i podizanje spomenika na stepenicama preko puta ulaza u zgradu, iako mu je mesto bilo na samom ulazu ili u glavnom holu. Ostaće slike, odlomci iz emisija, sećanja. Možda će se nekada pojaviti i neka TV nagrada koja će se zvati "Miloje Mića Orlović". A možda i neće - zaključuje Nikola Nešković.

Nikola Nešković
foto: Ana Paunković

Dobar i glumac: Na Kurir televiziji film s Jelenom Žigon

Mića Orlović nije bio samo voditelj, bio je i glumac. Snimio je desetak filmova, a Kurir televizija će danas u 17.35 prikazati "Sudar na paralelama". Film je snimljen 1966. godine. Mići je partnerka jedna od najlepših jugoslovenskih glumica Jelena Žigon.

Mića Orlović
foto: Printscreen

Kurir.rs

Bonus video:

01:18

KO JE NOVI PEVAČ LEGENDI? Nikola OTKRIO kako je došlo do saradnje sa POPULARNOM grupom (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track