HRVATI SNIMAJU FILM O GEJ PARTIZANIMA! Informbiro, Goli otok i zabranjena ljubav, a poznato ko je u podeli od GLUMACA IZ SRBIJE
Foto: Printskrin

Stranac u noći

HRVATI SNIMAJU FILM O GEJ PARTIZANIMA! Informbiro, Goli otok i zabranjena ljubav, a poznato ko je u podeli od GLUMACA IZ SRBIJE

Kultura -

U Hrvatskoj se od početka decembra snima film "Stranac u noći", koji govori o gej partizanima, a Hrvatski audio-vizuelni centar za njega je još 2017. godine izdvojio više od pola miliona evra. Film režira Ivona Juka, a producira ga nagrađivana Anita Juka.

Glavnu ulogu, kako prenosi Dnevni avaz, igra Emir Hadžihafizbegović, a u podeli su i Iva Boban, Anja Šovagović, Goran Grgić, Voja Brajović, Milica Mihajlović, Dado Ćosić, Slaven Došlo i drugi.

Voja Brajović
foto: Nebojša Babić

Film obrađuje godine nakon Drugog svetskog rata u Zagrebu i bavi se periodom Informbiroa i Golog otoka. Radnja filma je, prema prvobitnoj ideji, trebalo da prati dva gej vojnika tokom rata devedesetih, ali je ipak vremenska odrednica prebačena na Drugi svetski rat, pa je promenjen i naziv filma. Rediteljka i producentkinja nisu se oglašavale o njemu te je teško doći do informacija. Nacional.hr ističe da su uspeli da saznaju da se radi o bivšim partizanima koji su gej, a 1957. godine u političkom obračunu neko tu činjenicu o njihovoj seksualnoj orijentaciji koristi protiv njih.

Emir Hadžihafizbegović
foto: Profimedia

Iako su naveli da će novi naziv filma biti "Atmosfera", Emir Hadžihafizbegović je nedavno podelio fotografiju sa seta na Krku navodeći da se radi o filmu Ivone Juke, ali je napisao da će se ipak zvati "Stranci u noći".

- Izuzetno sam srećan što sam dobio poziv od moje omiljene hrvatske rediteljice Ivone Juke za ovu ulogu. Igram upravnika filmskog studija u Zagrebu u godinama nakon Drugog svetskog rata. Osim što režira svoj film, Ivona je napisala i scenario, koji je istovremeno i potresan i sjajan. To je psihološka drama o ljudskoj slobodi i borbi protiv dogmatizma i predrasuda. Radimo već osam dana čitaće probe i odlična je aura nad celim projektom. Uloga je ogromna i glumački izazovna - izjavio je Hadžihafizbegović.

Milica Mihajlović
foto: Ana Paunković

Nakon serije "Sinđelići", Voja Brajović i Milica Mihajlović ponovo će biti partneri.

- S Vojom mi je i lako i lepo da radim. Igrali smo u nekoliko navrata zajedno i u pozorištu i na filmu. Razumemo se u glumi jer delimo isti ukus i pogled na svet, lako uđemo u isti akord, žanr, tonalitet... Tako je kad radim i s prijateljima. Opet, ume da bude i veoma inspirativno kada se sretnete s novim, mladim ljudima i osetite dah novog vremena - ovako je govorila za TV Ekran o suprugu Milica Mihajlović.

Milica Mihajlović
foto: Damir Dervišagić

Anita Juka jedna je od najuspešnijih hrvatskih producentkinja koja, između ostalih, potpisuje i film "Ti mene nosiš", prikazivan na Netfliksu za ceo svet. U karijeri dugoj više od 15 godina producirala je 16 filmova i osam evropskih koprodukcija različitih žanrova, među kojima su igrani, dokumentarni, kratkometražni filmovi i nedavno jedna TV serija. Na festivalima je osvojila više od 70 nagrada, stoji u njenoj biografiji.

Slaven Došlo
foto: Tamara Antonović

Došlo već upisao dve LGBT uloge

Slaven Došlo novom ulogom se vraća u hrvatski film. Za HRT je pre pet godina snimao seriju "Crno-bijeli svijet". Sve je počelo od čuvenog poljupca u filmu "Pored mene" s glumcem Nikolom Glišićem, pa je nešto slično odigrao i u prvoj sezoni "Bese".

Snimanje, Stevan Filipović, Nikola Glišić, Slaven Došlo, Pored Mene, Gej Serija
foto: Promo

Slaven je završio Akademiju umetnosti u Beogradu, u klasi glumice Mirjane Karanović. Kasnije je istakao da mu je ona pomogla da stekne hrabrost prilikom izbora novih uloga. Glumac je objavio nekoliko fotografija iz Zagreba u društvu kolege Dade Ćosića, ali još nema informacija o novom angažmanu.

Slaven Došlo na snimanju filma
Slaven Došlo na snimanju filmafoto: Printscreen/Instagram

Kurir.rs

Bonus video:

02:18

ONO ŠTO JE SEKA DOBILA ZA GODIŠNJICU BRAKA OD MUŽA RETKO KOJA ŽENA DOBIJE Prodavac nam je samo rekao: ZAR JE DO TOGA DOŠLO?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track