U ČAST LEGENDARNOG PESNIKA OMAŽ U PEN CENTRU: Čarls Simić je dobitnik niza najvažnijih američkih i svetskih priznanja za poeziju!
Foto: Iz dokumentacije Arhipelaga / Richard Drew

ne propustite

U ČAST LEGENDARNOG PESNIKA OMAŽ U PEN CENTRU: Čarls Simić je dobitnik niza najvažnijih američkih i svetskih priznanja za poeziju!

Kultura -

Srpski PEN centar i Izdavačka kuća Arhipelag prirediće u petak u podne omaž velikom američkom pesniku i esejisti srpskog porekla Čarlsu Simiću (1938-2023) u Srpskom PEN centru (Terazije 29/II).

Na skupu će govoriti: Vida Ognjenović, Radmila Lazić, Vesna Roganović, Slobodan Zubanović, Dejan Đurović i Gojko Božović.

Čarls Simić
foto: Vladimir Milovanović

Rođen kao Dušan Simić u Beogradu, tada glavnom gradu Jugoslavije, a kao petnaestogodišnjak s porodicom je emigrirao u Pariz, pa u SAD 1953. Menjao je poslove i zanimanja, a od sedamdesetih piše i objavljuje poeziju, za koju će dobiti sve najvažnije nagrade u Americi i steći status jednog od najvećih svetskih pesnika. Porodica se nastanila u Čikagu, gde je Čarls (promenio je ime po dolasku) naučio engleski i postao proždrljivi čitalac, a kasnije i stvaralac.

Svoje prve stihove objavio je u okviru zbirke pesama "Šta kaže trava", kada je imao 20 godina, nakon što je ovladao engleskim jezikom. U svom stvaranju oslanjao se na iskustva iz ratom razorenog Beograda da bi pisao o siromaštvu savremenog života.

Čarls Simić
foto: Vladimir Milovanović

Najčitanija dela ovog umetnika su "Haronova kosmologija", "Šetnja sa crnom mačkom", "Venčanje u paklu", "Majstor prerušavanja", "Alhemija sitničarnice", "Metafizičar u mraku", "Gledaj dugo i netremice" i brojne druge.

Simić je dobitnik niza najvažnijih američkih i svetskih priznanja za poeziju, među kojima su Pulicerova nagrada za pesničku zbirku "Svet se ne završava", ali i priznanja "Edgar Alan Po", nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, nagrada "Valas Stivens", posebno priznanje Poeta laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, medalja "Robert Frost" za životno delo i poeziji, nagrada "Vilček" za umetnost i humanistiku, priznanje "Zbignjev Herbert" i Zlatni venac Struških večeri poezije.

Simić je nekoliko puta bio u najužem krugu za dobijanje Nobelove nagrade za književnost.

Čarls Simić
foto: Vladimir Milovanović

Njegovi eseji o poeziji, kao i njegovi kritički eseji o savremenim društvenim i političkim prilikama predstavljaju neke od najznačajnijih izraza ovog žanra u savremenoj književnosti. Simić je preminuo 9. januara u 85. godini.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:33

Komemoracija Dejanu Tiagu Stankoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track