BEOGRAD - Kola Hitne pomoći u pratnji policije upravo su ušla u zgradu Specijalnog suda, a u njima je najverovatnije dečak ubica iz Ribnikara koji će danas ući u sudnicu u svojstvu svedoka, u nastavku suđenja njegovim roditeljima - Vladimiru i Miljani Kecmanović.

On treba da svedoči na današnjem ročištu.

Podsetimo, dečak-ubica je 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru počinio masakr u kom je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja, danas bi prvi put od zločina trebalo da izađe iz bolnice, u koju je smešten 3. maja 2023, i da u najvećoj sudnici Specijalnog suda u Beogradu svedoči u postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja.

Zorana Jevtić Dečaka ubicu dovode u Specijalni sud

Miljani i Vladimiru Kecmanoviću, podsetimo, sudi se pred Višim sudom u Beogradu, ali je glavni pretres zakazan za danas prebačen u zgradu u Ustaničkoj ulici.

Kako će izgledati svedočenje

- Postoje dve mogućnosti, prva je da dečak-ubica svedoči iz takozvane "kućice" za svedoke-saradnike i posebno osetljive svedoke, ili da kao i svi drugi svedoci stoji za sudskom govornicom koja se nalazi na sredini sudnice broj jedan - otkriva izvor Kurira.

"Kućica" za svedoke je, kako navodi, zatamnjenim staklom odvojena od ostatka sudnice.

- Ukoliko bude odlučeno da maloletni ubica ne svedoči za sudskom govornicom, on će biti u sudnici, ali u posebno odvojenoj "kućici". Kroz tamno staklo on će moći da vidi sve prisutne, dok ukoliko bude tako, prisutni u sudnici neće moći da ga gledaju direktno već na ekranima u sudnici. Naime, u toj prostoriji postoji kamera koja snima osobu koja sedi u "kućici" i preko slika se prenosi direktno na ekranu - objasnio je ranije sagovornik Kurira.

Petar Aleksić Odvođenje dečaka ubice u sud

Prema njegovim rečima, u sudnici će biti prisutan i psiholog, koji će u pratnji dečaka-ubice i doći iz ustanove u kojoj on boravi od zločina.

- Očekuje se da on rano ujutru bude vozilom prebačen iz zgrade dečje klinike u kojoj boravi u zgradu Specijalnog suda. Sigurno je da početak suđenja neće čekati u hodniku ispred sudnice, u kom svedoci i okrivljeni koji se brane sa slobode, advokati i oštećeni čekaju da budu prozvani u najveću prostoriju za održavanje ročišta - objašnjava naš sagovornik.

IMG-20241008-WA0034.jpg
Zorana Jevtić Dovođenje dečaka ubice u sud

Najbezbednija sudnica

Sudnica broj 1 u zgradi Specijalnog suda u Beogradu je jedna od najbezbednijih sudnica u Srbiji. U njoj se održava suđenje Urošu Blažiću, koji se tereti da je dan posle dečaka ubice počinio masakr u Malom Orašju i Duboni u kom je ubio devetoro, a ranio još 12 mladih.

U istoj sudnici, sudi se i pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka, a za istom govornicom stajao je i Milorad Ulemek Legija, s kojim je zbog "preciznog pucanja", prema pisanju medija dečaka ubicu upoređivao njegov otac Vladimir Kecmanović.

Pred početak svedočenja, kao i u svakom drugom postupku, predsednik sudskog veća upozoriće ga na njegova prava, ali i obavezu da je kao svedok dužan da govori istinu. Pošto položi zakletvu, počeće njegovo ispitivanje.

Kurir Dolazak dečaka ubice u zgradu Specijalnog suda

Kurir.rs/J.S.