Optužbe dolaze nakon što su snage američkog vazdhoplovstva u odsudnom trenutku bitke za grad al Bukamal preusmerile svoje snage na Faludžu u Iraku, zbog čega su opozicione pobunjeničke snage ostale bez vazdušne podrške i na kraju izgubile bitku

Vašington je "predao kontrolu" nad sirijskom krizom Rusiji, izjavio je lider sirijskog opozicionog političkog bloka, piše Newsweek.rs.

U veoma oštroj izjavi, Asad al Zubi, šef pregovaračkog tima opozicije optužio je Vašington da je zemlju prepustio ključnom savezniku Bašara al Asada.

image.jpg
AP 
Foto: AP, Bašar al Asad govori pred sirijskim parlamentom u Damasku


Zubi je naveo kako je primirje dogovoreno posredstvom Rusije i SAD u potpunosti propalo, što je dovelo do ozbiljnih gubitaka na strani opozicije. On je dodao i kako je poslednje 72-časovno primirje jednostrano objavljeno od strane sirijskog predsednika dokaz da je Vašington predao odgovornost Asadu i njegovim saveznicima.

Optužbe dolaze nakon što su snage američkog vazdhoplovstva u odsudnom trenutku bitke za grad al Bukamal preusmerile svoje snage na Faludžu u Iraku, zbog čega su opozicione pobunjeničke snage ostale bez vazdušne podrške i na kraju izgubile bitku, posle koje su morali da se povuku čak 300 kilometara.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

Evropa u panici: Evo zašto je Srbija potrebna Kini i kakve će biti posledice

Na Marsu pronađena poruka Morzeovom azbukom: Evo šta su nam Marsovci poručili (FOTO)

Povratak na Balkan: Evo zašto se EU posle Bregzita okreće istoku (FOTO)

Četnici u američkom Njuzviku: Nemilosrdni ratni cirkus sa tri scene (FOTO)

Na Kipru pronađeno najstarije selo na svetu: Građevine stare 11.000 godina