POČELI IZBORI U FRANCUSKOJ: Ispisuje se nova POLITIČKA ISTORIJA zemlje, ultradesnica juri apsolutnu većinu, MAKRON se još nada
Foto: Adrien Fillon / AFP / Profimedia, Ludovic MARIN / AFP / Profimedia, Theo Rouby / AFP / Profimedia

NACIONALNO OKUPLJANJE FAVORIT

POČELI IZBORI U FRANCUSKOJ: Ispisuje se nova POLITIČKA ISTORIJA zemlje, ultradesnica juri apsolutnu većinu, MAKRON se još nada

Planeta -

U Francuskoj je počeo prvi krug prevremenih parlamentarnih izbora koje AP naziva izuzetnim trenutkom u političkoj istoriji zemlje.

Navodi se da bi posle drugog kruga i konačnog ishoda ovih izbora, zakazanog za 7. jul, francuska ultradesnica mogla da, prvi put posle nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, formira vladu.

Kao drugi scenario pominje se opcija da nijedna od političkih opcija ne osvoji većinu u parlamentu.

Navodi se da je ishod izbora i pred sam početak glasanja ostao izuzetno neizvestan, a o njemu odlučuju tri najveća politička bloka: ultradesničarska stranka Nacionalno okupljanje, centristički savez na čijem čelu je predsednik Emanuel Makron i koalicija pod nazivom Novi narodno front koja okuplja stranke levog centra, Zelene i ultralevičarske snage.

AP podseća da je francuski izborni sistem složen i disproporcionalan i da se poslanici biraju po distriktima, a kandidat koji danas osvoji odmah više od 50 odsto glasova pobeđuje u prvom krugu, dok drugi krug sledi ukoliko niko nema više od polovine glasova.

Tamo idu dva najbolje plasirana kandidata, kao i bilo ko sa više od 12,5 odsto osvojenih glasova.

Francuska
foto: Theo Rouby / AFP / Profimedia

Američka agencija navodi da je na ovim izborima, kojima je prethodila kratka i ubrzana kampanja, ulog veliki pošto bi smer kojim ide Francuska mogao da bude promenjen ukoliko Nacionalno okupljanje Žordana Bardele i Marin le Pen po prvi put osvoji vlast.

Očekuje se da će lideri ključnih stranaka otkriti izborne strategije tek između prvog i drugog kruga.

To čini rezultat drugog kruga još neizvesnijim, pošto će on zavisiti od političkog manevrisanja koje se u međuvremenu bude dešavalo i načina na koji glasači budu reagovali na te manevre.

Francuska
foto: Theo Rouby / AFP / Profimedia

Navodi se da je u predizbornim anketama Nacionalno okupljanje bilo u vođstvu i da se ta ultradesničarska stranka nada da že osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu, odnosno 289 od ukupno 577 poslaničkih mesta.

Donji dom Nacionalne skupštine, za koji se danas glasa, ima konačnu reč u donošenju zakona i moćniji je u odnosu na Senat, u kojem dominiraju konzervativci.

Makronu, koji je prevremeno glasanje raspisao nakon neuspeha svoje stranke Renesansa na izborima za Evropski parlament i uspeha ultradesnice na njima, predsednički mandat ističe 2027. i on se već izjasnio da neće sići sa vlasti pre isteka tog mandata.

Francuska
foto: Adrien Fillon / AFP / Profimedia

Biračka mesta su otvorena u osam sati u kopnenom delu Francuske, a glasanje traje 12 sati.

Televizijska stanica Frans24 navodi da se odmah nakon zatvaranja birališta očekuju prve projekcije ishoda koje obično budu tačne.

Francuska
foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Glasanje u francuskim prekomorskim teritorijama počelo je ranije ovog vikenda.

Ukupno oko 49 miliona državljana Francuske ima pravo glasa na ovim izborima.

Nacionalnom okupljanju do 37 odsto glasova?

Uoči izbora previđana je velika izlaznost u prvom krugu. Prema završnim anketama pred glasanje Nacionalno okupljanje moglo bi da osvoji između 35 i 37 odsto, dok od 27,5 do 29 odsto glasova moglo da pripadne Novom narodnom frontu. Prema istim istraživanjima javnog mnjenja očekivana podrška Makronovom centrističkoj političkoj opciji pripalo bi 20 ili 21 odsto glasova.

(Kurir.rs/AP/France24/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track