NEMCI OTKRILI KAD BI IZRAEL MOGAO DA NAPADNE LIBAN: Bliski istok na korak do novog rata DRŽAVE HITNO EVAKUIŠU SVOJE GRAĐANE
Foto: EPA / Atef Safadi

šok

NEMCI OTKRILI KAD BI IZRAEL MOGAO DA NAPADNE LIBAN: Bliski istok na korak do novog rata DRŽAVE HITNO EVAKUIŠU SVOJE GRAĐANE

Planeta -

Izrael bi mogao da pokrene vojnu operaciju protiv šiitskog pokreta Hezbolah u južnom Libanu u drugoj polovini jula, navodi nemački list Bild, pozivajući se na svoje izvore.

Zapadne diplomate prema navodima Bilda sugerišu da bi vojna operacija u južnom Libanu mogla da počne treće ili četvrte nedelje jula.

Situacija na izraelsko-libanskoj granici, podsetimo, pogoršala se nakon početka izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze u oktobru 2023. godine. Izraelska vojska i pripadnici libanskog Hezbolaha svakodnevno pucaju jedni na druge u oblastima duž granice.

Libansko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da je oko 100.000 ljudi bilo primorano da napusti svoje domove u južnom Libanu zbog izraelskog granatiranja. Izraelska strana je prijavila oko 80.000 stanovnika severnog Izraela koji su se našli u sličnoj situaciji.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je prošle nedelje svoje građane da hitno napuste Liban.

Iranska misija pri UN, podsetimo, saopštila je nedavno da će nastati "razoran rat" ako Izrael uđe u Liban i napadne Hezbolah!

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:13

HEZBOLAH IMA 150.000 BORACA, ODNOSI SAD I NETANJAHUA ZAHLADNJUJU? Analitičari o eventualnom sukobu OPASNE organizacije sa Izraelom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track