Sporazum o slobodnoj trgovini Kine i Srbije stupio na snagu
Foto: Kineska medijska grupa

Sporazum o slobodnoj trgovini Kine i Srbije stupio na snagu

Planeta -

Sporazum o slobodnoj trgovini Kine i Srbije stupio je na snagu u ponedeljak, a u Novom Sadu, drugom po veličini gradu u Srbiji, održana je tim povodom svečanost kojoj su prisustvovali ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ambasador Kine u Srbiji Li Ming.

Više od 60 odsto roba obuhvaćenih sporazumom oslobođeno je carinskih nameta odmah po stupanju na snagu pomenutog sporazuma, dok će preostalih 30 odsto biti oslobođeno postepeno.

Govoreći na svečanosti, Momirović je istakao značaj sporazuma za ekonomski razvoj Srbije, istovremeno potvrđujući posvećenost Srbije „čeličnom prijateljstvu“ sa Kinom.

„Sporazum o slobodnoj trgovini unaprediće trgovinu, podstaći investicionu saradnju i integrisati industrijske lance, kako bi doneli maksimalne ekonomske beneficije za obe zemlje i povećali njihovu međunarodnu konkurentnost“, podvukao je Momirović.

Momirović je naglasio da je stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom važan događaj za srpsku ekonomiju i da se sada u Srbiji razmatra tržište od 1,4 milijarde potrošača.

On je dodao da je Kina u Srbiju uložila 5,5 milijardi evra (5,9 milijardi dolara), što je čini jednim od najvećih investitora u zemlji.

Ambasador Li Ming je pohvalio pravovremenu realizaciju pomenutog sporazuma, napominjući da je od pregovora do konačnog dogovora prošlo manje od godinu i po dana, što, kako kaže, odražava visok stepen političkog poverenja i čvrsto prijateljstvo Kine i Srbije.

Pripremila: Vang Ping

Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track