Mađarski premijer Viktor Orban je u svom autorskom tekstu za Njuzvik govorio o NATO alijasni, ali i o momentima za koje misli da će predstavljati prekretnicu za Severnoatlantski savez.

"NATO se približava prelomnom trenutku. Vredi zapamtiti da je najuspešniji vojni savez u svetskoj istoriji započet kao mirovni projekat, a njegov budući uspeh zavisi od njegove sposobnosti da održi mir. Ali danas, umesto mira, na dnevnom redu je težnja za ratom, a umesto odbrane to je napad. Sve ovo je u suprotnosti sa osnovnim vrednostima NATO-a. Istorijsko iskustvo Mađarske je da takve transformacije nikada ne vode u dobrom pravcu. Zadatak danas treba da bude očuvanje alijanse kao mirovnog projekta", naveo je Orban.

Orban je istakao da su, kada treba da se daju izjave o NATO-u, Mađari u posebnom položaju. "Iako se najgore nije dogodilo, naši gubici su i dalje bili kolosalni. Ovi ratovi su ostavili Mađarsku bez kontrole nad njenom budućnošću", dodao je Orban.

profimedia0786131865.jpg
Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia 
foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Osvrćući se 25 godina unazad, Orban je istakao da može sa sigurnošću da kaže da je ono što je konačno ubedilo Mađare da se pridruže alijanisi, pored opšte želje za integracijom kao deo Zapada, bilo obećanje mira NATO-a.

"Pre dvadeset pet godina, 16. septembra 1999. godine, kao premijer bio sam prisutan kada je mađarska zastava podignuta u sedištu NATO-a u Briselu. Ovako sam sumirao šta je za nas značilo pridruživanje najvećem vojnom savezu na svetu: "Za Mađarsku ulazak u NATO znači i mir. Od tada pomno pratim razvoj vizije alijanse za budućnost i način na koji je Mađarska ispunjavala obaveze koje je preuzela kada je pristupila. To sam učinio ne samo iz opšteg osećaja političke odgovornosti za Mađarsku, već i kao rezultat mojih ličnih sećanja i direktnog učešća."

Kada je reč o budućnosti NATO Alijanse, Mađarska nije saglasna u potpunosti sa većinom zemalja članica koje smatraju da je sukob sa drugim geopolitičkim silama neizbežan.

"Danas sve veći broj glasova unutar NATO govori u korist potrebe ili čak neizbežnosti vojne konfrontacije sa drugim svetskim geopolitičkim silama. Ta ideja o neizbežnoj konfrontaciji je kao samoispunjavajuće proročanstvo. Što više lideri NATO veruju u to da je sukob neizbežan, to će veću ulogu igrati u njegovom pokretanju" upozorava Orban.

Kako je objasnio, to sada postaje sve očiglednije zbog vesti da su počele pripreme za moguću operaciju NATO u Ukrajini, te da se trupe zemalja Alijanse već nalaze u blizini ukrajinskog fronta.

"Naši vojnici već koriste tenkove Leopard, nove Erbas helikoptere i oklopna vozila Link i Gidran, a nabavili smo i jedinice protivvazdušnog sistema NASAMS. Zahvaljujući i organizacionoj modernizaciji koja se odvija uporedo sa nabavkama, Odbrambene snage Mađarske su podignute sa borbenog na operativni nivo. U toku je i obnova mađarske odbrambene industrije. Rat u Ukrajini pokazao je da se evropske zemlje članice NATO-a suočavaju sa ozbiljnim nedostatkom vojno-industrijskih kapaciteta" istakao je mađarski premijer.

Jačanje mađarskih oružanih snaga i odbrambene industrije koristi ne samo Mađarskoj, već i NATO-u u celini. Mađarska je saveznik koji je, osim što je lojalan partner, spreman da aktivno sarađuje sa ostalim članicama alijanse u ostvarivanju svojih ciljeva očuvanja mira i obezbeđivanja predvidivog razvoja.

shutterstock-2223544273.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

"Na sreću,moramo biti veoma oprezni kada je reč o odustajanju od vrednosti na kojima je stvorena naša Alijansa. Cilj zbog kojeg je NATO formiran je da se osigura mir u interesu stabilnog ekonomskog, političkog i kulturnog razvoja. NATO ispunjava svoju namenu kada teži miru, a ne ratu. Ako izabere sukob umesto saradnje i rat umesto mira, izvršiće samoubistvo" rekao je Orban.

"NATO je od samog početka postojao kao odbrambeni savez. Stoga je naš zadatak da ga sačuvamo kao ono što je stvoreno da bude: mirovni projekat", zaključio je Orban.

(Kurir.rs/Newsweek/Preneo: A.N.)