Ishod izbora sa nestrpljenjenjm iščekuju demokrate i republikanci širom 50 američkih država, kao i većina razvijenih i manje razvijenih zemalja sveta.

Pre devet godina, kad je Donald Tramp pokrenuo kandidaturu za pobedu u trci za ulazak u Belu kuću, učinio je to sa ograničenim budžetom i nespretno sklopljenim timom političkih autsajdera, pod sloganom "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

tramp.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

Postavio je nekoliko nosećih stubova svoje politike, kao što je izgradnja graničnog zida i privremena zabrana ulaska muslimanima u SAD, gradeći antiestablišment stav usmeren na smanjenje uticaja lobista. Posle neočekivane pobede na izborima 2016, krenuo je da pretvara svoju neodređenu političku viziju u dela ograničenih rezultata.

Danas republikanski tim na čelu sa Trampom deluje drugačije ali namere i stavovi su ostali gotovo isti. Pojedina obećanja se direktno tiču kulturoloških raseda u američkom društvu koja se odnose na prava transrodnih osoba i povratak religije u obrazovni sistem.

kurir televizija "TRAMPOV DOLAZAK NA VLAST BIĆE TEKTONSKA PROMENA ZA UKRAJINU!" Politikolog: Ne traba se zavaravati po pitanju američke vojne moći

Konzervativno krilo republikanaca planira da pojača ekonomsku protekcionašku politiku. Što se tiče imigracije, Tramp želi da ponovo uvede politiku zadržavanja migranata bez dokumenata u Meksiku dok podnose zahtev za azil, zahtevajući i okončanje automatskog državljanstva za decu migranata bez dokumenata rođenih na američkom tlu.

Prema nedavnim dešavanjima u kongresu republikanci nagoveštavaju moguće smanjenje američke međunarodne pomoći ratu u Ukrajini kao i reviziju saradnje u okviru transatlantskog odbrambenog saveza.

O posledicama eventualnog dolaska Donalda Trampa na čelo SAD na globalna politička dešavanja govorili su u emisiji Usijanje prof. Miloš Laban,politički analitičar, Saša Gajović novinar i Vladimir Kljajić politikolog

357439.00-15-58-08.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Gospodin Tramp je izuetak od pravila na koja smo navikli u američkoj politici. Podsećam na njegov susret sa Putinom u Helsinkiju kada je pokušao da nagovori Putina da sklope neki savez jer je Tramp stalno tvrdio da je planetarni rival Amerike Narodna republika Kina, a ne Rusija. Pričam o vremenu pre događaja u Ukrajini - rekao je Laban i dodao:

- Što se tiče Trampa, iskreno, ja sam subjektivan. On je meni izuzetno simpatičan. On je neka reinkarnacija Džona Vejna za mene. Jedan tipičan Amerikanac. Ove garniture koje su se smenjivale u prethodnom periodu su sve više srozavalae ugled Amerike u svetu. Evo sad imamo situacju da je Amerika izgubila vojni primat, pre svega u raketama i u hipersoničnom naoružanju.

Kljajić se nije saglasio da je američka vojna moć izgubila dominaciu:

357439.00-22-02-04.still002.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ne treba pričati tako rano o eroziji američke vojne moći. Ipak SAD koherentno investiraju u vojsku najviše na svetu. Vi kad pogledate njihove vojne budžete to je oko 800 do 900 milijardi dolara. To je više nego 10 država zajedno koje se nalaze iza nje. U odnosu na Rusiju imaju 11 nosača aviona, Rusija ima samo jedan. Koliko baza na svetu imaju, a imaju i podršku NATO. I dalje imaju vojnu nadmoć u odnosu na druge države uključujući Kinu i Rusiju. Oni pre svega Kinu percipiraju kao nekoga ko može da izazove njihovu moć, ali Kina je još uvek daleko do takvog naoružanja - rekao je Kljajić i dodao:

- Ne verujem da će se spoljna politika SAD bitno promeniti kada je Kina u pitaju niti kada je u pitanju sukob na bliskom istoku. Štaviše, mislim da će podrška Izraelu biti još intenzivnija. Što se tiće Ukrajine tu možemo očekivati šift i najverovatnije će ukoliko Tramp dođe na vlast nastati tektonske promene za Ukrajinu.

Laban je ocenio da je pobeda Trampa gotovo izvesna:

357439.00-26-25-16.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Mislim da se u istoriji SAD nije dogodilo da je 4 meseca pred izbore pobednik poznat. To se nikada ranije nije desilo, uvek je postojala određena neizvesnost, ali sada je već gotovo. To vidite i po načinu na koji se ponaša ceo administrativni blok vezan za Trampa. Sve mu ide na ruku, čak i ovaj atentat. Da li će se menjati spolja politika? Da! Menjaće se i zbog toga su ovi izbori važni za ceo svet, ne samo za Ameriku. Milsim da će preovladati jedan mirnodopski period.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Kurir televizija KOLIKO ĆE ATENTAT UTICATI NA IZBORNE REZULTATE? Eksperti: Tramp voli od sebe da pravi žrtvu, EVO ŠTA OČEKIVATI U ANKETAMA